Omzet ForFarmers naar 2,22 miljard euro

Dankzij goede prijzen voor melk en varkensvlees heeft ForFarmers 2017 afgesloten met goede resultaten. De omzet van de veevoederproducent steeg ten opzichte van 2016 met 5,2 procent naar 2,22 miljard euro.

Omzet+ForFarmers+naar+2%2C22+miljard+euro
© ForFarmers

ForFarmers zag vorig jaar het totale voervolume met 3,2 procent stijgen tot 9,6 miljoen ton. Het volume in mengvoer groeide met 5,8 procent tot 6,7 miljoen ton. De brutowinst steeg ten opzichte van een jaar eerder met 3 procent tot 419,8 miljoen euro, gedreven door 4,2 procent autonome groei en inclusief negatief valuta-effect.

De winst voor belastingen, rente en afschrijvingen groeide in 2017 met 8,3 procent tot 101,4 miljoen euro. Onderaan de streep blijft er voor de aandeelhouders van ForFarmers een winst over van 58,6 miljoen euro, 9,9 procent meer dan in 2016.

Profiteren

ForFarmers profiteerde in 2017 van de goede melkprijs, meldt ceo Yoram Knoop in een toelichting op de jaarcijfers. 'Veehouders kozen in 2017 vaker voor prestatievoeders met meer toegevoegde waarde, om het rendement op het boerenerf te verbeteren. Dit werd mede gedreven doordat de economische omstandigheden voor veehouders beter waren dan in 2016. Wij hebben daardoor meer mengvoer en specialiteiten verkocht, wat heeft geresulteerd in een toegenomen brutowinst.'

Wij hebben door de betere economische omstandigheden voor veehouders meer mengvoer en specialiteiten verkocht

Yoram Knoop, ceo van ForFarmers

In 2017 waren een aantal ontwikkelingen van invloed op de prestaties van ForFarmers. Naast de goede melkprijzen profiteerden de varkenshouders van de sterke vraag vanuit China. De lagere productie hier in 2016 leidde tot een stijging van de varkensprijzen tot de tweede helft van 2017. De pluimveesector had te maken met uitbraken van vogelgriep en de fipronilaffaire. In 2017 was in het algemeen een (licht) opwaartse trend in de prijzen voor pluimveeproducten waarneembaar, zo liet het bedrijf weten.

Regionaal voer

ForFarmers merkt dat de publieke belangstelling voor milieubeschermingsmaatregelen en dierenwelzijn toeneemt in Duitsland. 'We zien dat het gebruik van regionaal geproduceerde grondstoffen wordt gestimuleerd en dan in het specifiek soja. Voederbedrijven worden ook steeds meer onder druk gezet om grondstoffen te gebruiken die niet genetisch zijn gemodificeerd.'

Deze sterke focus op duurzaamheid heeft gevolgen voor veehouders. Zo worden varkenshouders door de nieuwe Duitse mestwet (die in het eerste kwartaal van 2017 van kracht werd) verplicht om het nitraat- en fosfaatgehalte in gier/mest te verlagen. 'Het wordt in het algemeen steeds moeilijker voor veehouders om nieuwe stallen te bouwen of hun bedrijf uit te breiden. In België dringt het belang van het afbouwen van het medicijngehalte in voeder steeds meer door', aldus ForFarmers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer