ForFarmers+zet+eerste+kwartaal+meer+diervoeders+af
Nieuws
© ForFarmers

ForFarmers zet eerste kwartaal meer diervoeders af

ForFarmers meldt een stijging van het volume Total Feed in de clusters Nederland en Duitsland/België in het eerste kwartaal van 2018. In het Verenigd Koninkrijk daalde het volume Total Feed in vergelijking met het eerste kwartaal van 2017.

De procentuele stijging van het volume Total Feed was hoger dan die van mengvoer. De volumetoename bestond bijna helemaal uit autonome groei. De geconsolideerde omzet nam vooral toe door de volumegroei. De brutowinst steeg in alle clusters, inclusief een beperkt negatief valuta translatie-effect van het Britse pond.

Vooral de clusters Duitsland/België en het Verenigd Koninkrijk kenden een stijging van de brutowinst. De nettowinst steeg door een incidentele bate als gevolg van de in februari afgeronde verkoop van de akkerbouwactiviteiten aan CZAV in Nederland.

Nederland

In Nederland werd meer Total Feed afgezet in het eerste kwartaal 2018 dan in de vergelijkbare periode in 2017. De procentuele toename van het volume was ongeveer gelijk aan die van mengvoer.

Volumegroei werd gerealiseerd in alle sectoren. In de rundveesector werd meer afgezet, wat enigszins werd gemitigeerd door een lichte volumedaling in de melkveesector. Dat kwam door de verkleining van de melkveestapel, als gevolg van de fosfaatmaatregelen die in 2017 van kracht werden. Vooral in de pluimveesector werd meer afgezet, inclusief de voortdurende volumegroei van Reudink voor biologisch voer dat vooral in deze sector veel afzet.

Duitsland / België

In het cluster Duitsland / België nam in het eerste kwartaal zowel de afzet in Total Feed als in mengvoer toe in alle sectoren. De procentuele volumegroei in Total Feed was groter dan die in mengvoer.

Zowel het NOVA-zeugenconcept als de herlancering van het VIDA-biggenconcept waren succesvol en zorgden voor volumegroei in de varkenssector. De afzet in de pluimveesector nam toe, onder meer door het aantrekken van nieuwe klanten.

Verenigd Koninkrijk

De afzet van Total Feed in het Verenigd Koninkrijk in het eerste kwartaal van 2018 was minder dan een jaar geleden, maar wel meer dan in het vierde kwartaal 2017. De licht stijgende trend van het volume sinds midden 2017 zette zich door.

Procentueel nam het volume mengvoer in het eerste kwartaal minder af dan van Total Feed. Er werd ten opzichte van het eerste kwartaal 2017 meer Total Feed verkocht aan rundveehouders. Het volume in de varkenssector daalde door onder andere de aanpassing van onze commerciële propositie, waarbij margeverbetering een belangrijke drijfveer is.

Kostenontwikkeling

In het eerste kwartaal waren er enkele kosten die een impact hadden op de onderliggende EBITDA-ontwikkeling. Daaronder onder andere advies- en integratiekosten in relatie tot de voorgenomen 60 procent deelname in Tasomix.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer