Festien+en+Avarna+helpen+Avebe+naar+einde
Achtergrond
© Koos van der Spek

Festien en Avarna helpen Avebe naar einde

Rond half mei loopt de aardappelzetmeelcampagne van Avebe af. In de laatste weken zijn vooral de rassen Festien en Avarna bovengemiddeld vertegenwoordigd. Festien beslaat zo'n 50 procent en Avarna zo'n 40 procent.

De late levering van zetmeelaardappelen komt doordat Avebe de campagne in de fabriek in Gasselternijveen met ongeveer een maand heeft verlengd. Zo is de tweede productielijn van dochterbedrijf Solanic te gebruiken voor de winning van extra aardappeleiwit, nodig om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.

De fabriek van Solanic is in 2007 als proeffabriek gebouwd en is in 2015 uitgebreid om de groeiende vraag naar plantaardige eiwitten bij te benen. Daarom komt er ook een tweede productielijn bij. Dit voorjaar test Avebe de nieuwe lijn en wordt tegelijkertijd eiwit geproduceerd. Zetmeelaardappelen bevatten 1 à 1,2 procent eiwit. Het verschil in eiwitgehalte wordt voor het belangrijkste deel genetisch bepaald.

Bewaarbaarheid

Bij het oprekken van de campagne is de geschiktheid van de rassen voor de lange bewaring een belangrijke eigenschap. Avebe rangschikt de bewaareigenschappen van de rassen in vier groepen: slecht, redelijk, goed en zeer goed. De beoordeling is een combinatie van houdbaarheid, bewaarverlies, kieming en het voorkomen van rot.

Festien zit met het cijfer 7,5 voor bewaarbaarheid in de groep zeer goed. Avarna heeft het cijfer 6,5 en zit in de groep van goed. 'Festien en Avarna zijn late en grote rassen die lang te bewaren zijn. Het is logisch dat deze tot het eind van de campagne worden bewaard', zegt Albert Wolfs van het HLB in Wijster.

Goede kiemrust

Festien en Avarna zijn beide aardappelzetmeelrassen met een goede kiemrust. 'Extra kosten maken voor kiemremmingsmiddelen is bij zetmeelaardappelen snel te duur. In principe moet je het bij zetmeelaardappelen hebben van de kiemrust', zegt teeltadviseur Wolfs.

Tijdens het rooien moet het gewas voldoende zijn afgehard, geeft Wolfs aan. 'Telers moeten extra aandacht schenken aan het beperken van beschadigingen. Je moet zorgen dat de zetmeelaardappelen goed in de bewaring komen. Dat is misschien nog wel belangrijker dan het ras. De bewaring is geen ziekenhuis. De aardappelen komen er niet beter uit dan ze erin gaan.'

Aveka

Festien en Avarna zijn niet de beste rassen in de bewaring. Aveka is misschien nog wel beter te bewaren. Dat is een harde aardappel die weinig gevoelig is voor bacterieziekte. 'Aveka is super in de bewaring. Het ras geeft echter problemen met wratziekte en daarom is de teelt ervan afgebouwd', zegt Wolfs.

Naast de bewaarbaarheid van de rassen speelt ook de kwaliteit van de bewaarplaatsen een rol. Avebe heeft daarom geïnventariseerd welke telers nog laat in de campagne zetmeelaardappelen kunnen leveren en beschikken over daarvoor geschikte bewaarplaatsen. 'Over het algemeen zijn de bewaarplaatsen de afgelopen jaren een stuk verbeterd', zegt Wolfs.
Akkerbouwer Gerko Wieringa uit Midwolda heeft eind april de laatste zetmeelaardappelen aan Avebe geleverd. Hij heeft sinds de tachtiger jaren een schuurbewaring. 'Het is bij ons nog niet eerder gebeurd dat het pootgoed voor de nieuwe oogst al in de grond zat, terwijl de oude oogst nog werd afgeleverd.'

Festien

Bij Wieringa ging het om het ras Festien. 'Een rustig ras, niet kiemlustig en daardoor geschikt voor de langere bewaring. In de laatste week werden de aardappelen wat onrustig, maar per saldo viel het 100 procent mee.'

Meestal levert hij de aardappelen een periode eerder. 'We hebben nog nooit zo laat geleverd. Ik vond het eigenlijk te laat, maar het is goed afgelopen. We krijgen nu een stuk extra bewaarvergoeding en dat zorgt voor een nette prijs.'

Aanvulling met frites- en vlokaardappelen

Avebe heeft geïnventariseerd welke telers in april of mei nog zetmeelaardappelen kunnen leveren. Daarnaast is gekeken naar aanvulling met frites- en vlokkenaardappelen, omdat de prijzen relatief laag zijn door de grote oogst van het afgelopen seizoen.

'Het is eigenlijk de wereld op zijn kop, want in het verleden werden zetmeelaardappelen verkocht voor andere markten', zegt Janet Katerberg van Avebe.

Bijzondere eigenschappen Solanic-eiwitten

Avebe is marktleider op het gebied van de verkoop van aardappeleiwit voor menselijke en dierlijke consumptie. De eiwitten worden op de markt gezet onder de naam Solanic. Van belang zijn de voedingswaarde en fysieke functionaliteit zonder dierlijke eiwitten of allergenen. Wereldwijd maken consumenten zich steeds meer zorgen over allergenen.

Wat Solanic-aardappeleiwitten zo bijzonder maakt, is de combinatie van een hoge functionaliteit, goede voedingseigenschappen en een lage allergene werking. Inmiddels is gebleken dat de aardappeleiwitten geschikt zijn als vervanger van hoogwaardige dierlijke eiwitten. Ook glutenvrije bakkerijproducten behoren tot de mogelijkheden.

Weer

 • Zondag
  29° / 18°
  60 %
 • Maandag
  25° / 19°
  70 %
 • Dinsdag
  23° / 15°
  70 %
Meer weer