Rassenkeuze+vormt+uitdaging+bij+zoete+aardappel
Achtergrond
© Anton Dingemanse

Rassenkeuze vormt uitdaging bij zoete aardappel

Op lichte gronden groeit de zoete aardappel beter dan op zware grond. Gebruik van zwart plastic in het voorjaar geeft een hogere opbrengst. Daarnaast zijn er grote verschillen tussen rassen.

Dat zijn de eerste voorlopige uitkomsten van proeven op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat, Zeeland. In het kader van het project BioBased Innovation Garden (zie kader) vindt er onderzoek plaats naar een vijftigtal nieuwe gewassen.
Op dit moment is een aantal gewassen oogstrijp. Dinsdag tijdens een excursie keken ruim dertig belangstellenden naar een aantal knolgewassen voor nieuwe voedseltoepassing, zoals zoete aardappel, yacon, aco en machua.

'Tijdens de excursie ging de meeste belangstelling uit naar de zoete aardappel', vertelt projectleider Cor van Oers van Delphy. 'Dat gewas is het interessantste van het viertal, want het lijkt het meeste perspectief te hebben.'

Effect

Op proefboerderij Rusthoeve liggen daarom veel objecten in zoete aardappel. Onderzoekers kijken naar het effect van verschillende grondsoorten, rassen en plantsystemen. Ook hebben ze de eerste aanwijzingen gekregen voor de beste bemesting en gewasbescherming.

Van Oers: 'Een kleine proefrooiing geeft een eerste indruk over de te verwachten opbrengst. Daaruit blijkt dat gebruik van afbreekbaar folie van Oerlemans een meeropbrengst geeft. Op grond met 25 procent afslibbaar groeit de zoete aardappel beter dan op grond met 35 procent afslibbaar.'

Goede indruk

Rassenkeuze is volgens Van Oers een grote uitdaging. 'Er zitten grote verschillen tussen de rassen. Een ras uit Engeland liet qua opbrengst en vorm van de knollen een goede indruk achter. Het is spannend wat de exacte cijfers van de verschillende objecten zullen zijn.'

Ook het mechanisch rooien is een uitdaging, geeft de projectleider aan. 'De zoete aardappel is geen aardappel, maar familie van de haagwinde. Een aardappelrooier even aanpassen is niet voldoende.' Binnen de proef is tot nu toe alleen met de hand gerooid.

Naar verwachting is het verwijderen van het loof een grotere uitdaging dan het machinaal rooien zelf, denkt Van Oers. 'Op het moment van rooien is het loof nog erg groen en enorm vitaal. Doodspuiten van het loof doen we liever niet. Volgende week gaan we kijken hoe het loof het beste is te verwijderen.'

Zuid-Amerika

De zoete aardappel is een tropisch gewas en groeit het best bij een temperatuur van 24 graden Celsius. 'De tijd begint te dringen. De zoete aardappelen moeten de grond uit. Onder de 8 graden Celsius bestaat de kans dat de smaak gaat veranderen', legt Van Oers uit.

Het gewas komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en mag zich op een groeiende belangstelling van de consument verheugen. De consumptie is de laatste tien jaar met 300 procent gegroeid. De verwachting is dat de groei de komende jaren doorzet.

Import

De markt van zoete aardappel in Europa wordt geschat op 80.000 ton. De export vanuit de VS heeft in Europa een aandeel van zo'n 50 procent. Bij de zoete aardappelen die mensen in de winkel kopen, gaat het allemaal om import.

Er lijkt daardoor een markt voor lokaal geteelde zoete aardappelen. Maar in de teelt zijn nog veel knelpunten te overwinnen. Proefboerderij Rusthoeve en Delphy zoeken samen met telers naar oplossingen.

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  5° / -1°
  30 %
Meer weer