Meer+EC%2Dplannen+bedreigen+pootgoedsector
© Niuewe Oogst

Meer EC-plannen bedreigen pootgoedsector

Om de pootgoedteelt in de Europese Unie te harmoniseren, wil de Europese Commissie (EC) onder meer voor fytosanitaire zaken een Europese autoriteit instellen en de toelating van nieuwe rassen Europees aansturen.

Deze voorstellen kunnen volgens Upt Hiddema van de werkgroep Pootaardappelen van LTO net als eerder de ruimere vruchtwisseling ingrijpende gevolgen hebben voor de Nederlandse pootgoedsector.

'Een Europese autoriteit voor fytosanitaire zaken zou moeten bemiddelen bij klachten tussen leveranciers en afnemers. Als er problemen zijn in het buitenland met ons pootgoed, dan maken we liever gebruik van de expertise van de NVWA', legt Hiddema uit.

CGO-onderzoek

Verder heeft de Europese Commissie aangekondigd het cultuur- en gebruikswaardeonderzoek (CGO) van nieuwe aardappelrassen centraal vanuit Europa aan te sturen. Hierbij zou de duurzaamheid van nieuwe rassen centraal moeten staan.

'Mogelijk worden alleen nieuwe rassen toegelaten op basis van bepaalde resistenties. Terwijl rassen die geschikt zijn voor export buiten Europa, maar niet beschikken over de juiste resistenties, geen kans krijgen.'

Belemmering

Hiddema vreest dat een Europese aansturing van het rassenonderzoek op deze manier een forse belemmering is voor de Nederlandse pootgoedhandel en voor het werk van de veredelaars.

Weer

 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 6°
  20 %
Meer weer