Flevolandse+Freiland%2Dhouders+mogen+geen+jager+meer+inzetten+tegen+vos
Nieuws
© Marcel de Bruin

Flevolandse Freiland-houders mogen geen jager meer inzetten tegen vos

Zeventien Flevolandse pluimveehouders met vrije uitloop moeten andere maatregelen treffen dan afschot om predatie door vossen tegen te gaan. Provincie Flevoland heeft ten onrechte een vergunning afgegeven voor het doden van vossen.

De bestuursrechter van de rechtbank Midden-Nederland vernietigde gisteren de ontheffing. Stichting Dierbaar Flevoland en Stichting de Faunabescherming hadden bezwaar gemaakt tegen het eerdere besluit van Gedeputeerde Staten.

De twee dierenorganisaties vinden dat de boeren moeten investeren in speciaal gaas met schrikdraad. Dat zou effectiever zijn om de vos bij de kippen weg te houden. Daarnaast betwijfelden de natuurorganisaties of er echt zoveel gevaar dreigt voor de kippen. Cijfers daarover zouden niet kloppen, beweren zij.

Lichtbakken

De ontheffing maakte het mogelijk 's nachts met behulp van lichtbakken op vossen te jagen binnen een straal van 5 kilometer rondom de Freiland-kippenbedrijven in Flevoland. De dieren zouden onder meer de nachthokken insluipen en daarbij tientallen dieren hebben gedood.

De rechtbank stelt nu dat op grond van de Natuurbeschermingswet pas een ontheffing mag worden verleend voor het doden van vossen als er geen andere bevredigende oplossing mogelijk is. De bestuursrechter vindt dat niet aannemelijk is dat er geen andere oplossing mogelijk is.

Schade

Ook vindt de rechtbank dat een goede onderbouwing rond de schade ontbreekt. Die zou per bedrijf 10.000 euro bedragen. 'Dit betekent dat niet is vast komen te staan dat aan de voorwaarden van de Natuurbeschermingswet is voldaan en de vergunning dus onterecht is afgegeven', aldus de rechtbank.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer