Friesland+vergoedt+aanvraag+dassenschade
Nieuws
© Eigen Foto

Friesland vergoedt aanvraag dassenschade

Boeren in Friesland krijgen het behandelbedrag van 300 euro voor de aanvraag van dassenschade terug. Hiermee hoopt provincie Fryslân een goed beeld van de schade te krijgen.

BIJ12 betaalt al automatisch de leges terug als het gaat om schade die is aangericht door bijvoorbeeld de wolf, lynx, otter, bever of wilde kat. Schade veroorzaakt door de das is hier nu aan toegevoegd.

Dassen brengen voornamelijk schade aan aan gewassen zoals mais en grasland. Door de leges te vergoeden, wordt verwacht dat schade vaker wordt gemeld. Zo wordt inzichtelijk wat de schade is die dassen jaarlijks aanrichten in Fryslân. Eerder schaften onder andere de provincies Gelderland en Overijssel de behandelkosten voor dassenschade af.

Dassenovereenkomst

Grondgebruikers kunnen ook een dassenovereenkomst afsluiten. In dat geval wordt er een vast bedrag afgesproken dat voor een periode van vijf jaar wordt uitgekeerd. Deze percelen mogen niet worden afgerasterd en zijn dus goed toegankelijk voor dassen als foerageergebied.

Veehouder Tom van der Bosch uit Lippenhuizen heeft veel last van dassen. Op de foto zit hij bij een ingang van een van de dassenburchten op zijn land. Foto: Marten Sandburg
Veehouder Tom van der Bosch uit Lippenhuizen heeft veel last van dassen. Op de foto zit hij bij een ingang van een van de dassenburchten op zijn land. Foto: Marten Sandburg © Marten Sandburg

LTO Noord drong al langer aan op het afschaffen van het behandelbedrag voor dassenschade, geeft regiobestuurder van LTO Noord Peet Sterkenburgh aan. 'Hier hebben we altijd al voor gepleit. De dassenschades zijn niet heel groot. Wanneer boeren dan leges van 300 euro moeten betalen, gaan ze het niet melden. Dit terwijl de dassenschade in Friesland toeneemt door onder andere verbindingen onder wegen door. Dassen komen niet meer alleen in Gaasterland en de Oosthoek voor, maar ze zijn ook al gesignaleerd langs de IJsselmeerkust.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer