Professor noemt longen zwakke punt van een varken

'Een varken heeft in zijn gezondheid één zwak punt: de longen. En het ergst voor een varken zijn een stoffige omgeving, ammoniak en endotoxinen, het afbraakproduct van bacteriën', stelt professor Johanna Finck Gremmel.

Professor+noemt+longen+zwakke+punt+van+een+varken
© Tweeluik Fotografie

De professor van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht noemt gezonde lucht één van de belangrijkste parameters die er voor het welzijn van het varken toe doen. In een stof- en kiemvrije omgeving verbetert de longgezondheid en daarmee het dierenwelzijn.

Er is namelijk een relatie, aldus Finck Gremmel, tussen het voor komen van ontstekingen aan bijvoorbeeld klauwen en staartpunten en longproblemen. Zij is daarom blij met de innovatie -het microbalanssysteem- van Animal Life Plus waarbij microben ammoniak en fijnstof met daarin de endotoxinen binden.

Wetenschappelijke toetsing

Finck Gremmel sprak vrijdag tijdens een bijeenkomst bij de Rabobank in Hardenberg. Daar vond de officiële aftrap plaats van een tweejarig onderzoek naar het microbalanssysteem. Een systeem dat werkt met micro-organismen en pretendeert ammoniak en stof te binden. Onafhankelijk, wetenschappelijk onderzoek moet uitwijzen in welke mate dat het geval is.

Het onderzoek vindt in eerste instantie plaats op vier varkenshouderijbedrijven in Salland. Provincie Overijssel draagt 400.000 euro bij aan het onderzoek waarmee ongeveer een miljoen euro gemoeid is. Animal Life Plus hoopt dat de wetenschappelijke toetsing leidt tot de RAV-erkenning. De eerste resultaten worden over een jaar verwacht.

'Als je de balans in de stal op orde kan krijgen met micro biologische organismen, dan krijg je gezonde, vrolijke varkens. Microbalans kan prima passen bij een One Health aanpak: goed voor mens, dier en milieu', is de overtuiging van Finck Gremmel.

Ammoniak gehalveerd

Met het microbalanssysteem worden twee keer per dag gedurende 30 seconden microorganismen verneveld in de stal. Varkenshouder Marco Kunstman heeft daarmee al ruim een jaar ervaring. In eerste instantie paste hij het toe bij drie afdelingen gespeende biggen.

Wat opvalt is dat de afdelingen schoner blijven en er significant minder stof is. Cijfers noemt Kunstman liever niet, wan het gaat niet om erkende waarden. Ruwe metingen laten echter een halvering van de ammoniakwaarden zien.

Daarnaast spreekt Kunstman onder andere over een betere groei, lagere infectiedruk die zich vertaald naar een lagere dierdagdosering, verbeterde longkwaliteit en een prettiger werkomgeving.

Andere kleur

Opvallend noemt Kunstman ook dat de kleur van de biggen uit de afdelingen met het microbalanssysteem anders is. 'Mijn vleesvarkenshouder vroeg zelfs of de biggen van een andere genetica waren.'

Animal Life Plus is een samenwerkingsverband van de bedrijven Militex, AF Service, DiBe, HeBo, HijdePorc Trade en InnoBus.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer