Systeem beperkt stof en ammoniak

Vier varkensbedrijven in Salland gaan een installatie testen waarmee stof en ammoniak worden gereduceerd. Marco Kunstman uit Bruchterveld werkt al ruim een jaar met het microbalanssysteem.

Systeem+beperkt+stof+en+ammoniak
© Fred Roest

Bij Kunstman hangt in de afdelingen een leidingsysteem met nozzles. Die sproeien twee keer per dag dertig seconden lang een vloeistof met daarin micro-organismen van Animal Life Plus in de afdeling. Het resultaat is minder geur en stof.

'In de buurt vroegen ze op een gegeven moment of we nog wel varkens hielden', zegt Kunstman. Hij merkt op dat sinds het systeem in de afdelingen draait, zijn dieren vitaler ogen: er is minder uitval en de groei is hoger. 'Onze dierdagdosering ging omlaag en onze biggen zijn vrij van APP.'

Positieve ervaringen

Het systeem dat bij Kunstman draait, is inmiddels als maatwerksysteem geïnstalleerd op meer bedrijven. Daar zijn de ervaringen net als bij hem positief. De komende twee jaar wordt het microbalanssysteem op vier nieuwe bedrijven officieel onderzocht.

Na een jaar komen daar nog twee bedrijven bij. Dat onderzoek moet uitwijzen of er een officiële reductiefactor voor ammoniak en fijnstof aan het systeem kan worden toegekend en of het microbalanssysteem RAV-waardig is.

Kosten

De officiële aftrap van het onderzoek was vrijdagmiddag bij de Rabobank in Hardenberg. De totale kosten van het onderzoek bedragen bijna 1 miljoen euro waaraan provincie Overijssel 400.000 euro bijdraagt. Over een jaar worden de eerste resultaten verwacht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer