Areaal bedekte teelt met PlanetProof 80 hectare groter

Het areaal bedekte teelten dat aan de PlanetProof-eisen van Stichting Milieukeur (SMK) voldoet, is in het eerste kwartaal van dit jaar met 80 hectare toegenomen. Dat heeft SMK bekendgemaakt.

Areaal+bedekte+teelt+met+PlanetProof+80+hectare+groter
© Nieuwe Oogst

Het totale areaal ligt per 1 april van dit jaar op 719 hectare. Omgerekend is de groei 12,5 procent. De toename in de glastuinbouw is forser dan in de open teelten. SMK maakt bij de teelten in de vollegrond onderscheid tussen agf-bedrijven en akkerbouwbedrijven die gerst verbouwen en bedrijven met sierteeltproducten. Het areaal agf en gerst dat is aangesloten bij PlanetProof nam met 2,5 procent toe tot 8.951 hectare. Wel nam het aantal bedrijven in deze groep af: van 179 aan het eind van 2017 naar 162 aan het eind van het eerste kwartaal van dit jaar.

In de sierteelt (boomkwekerij en bloembollen) kwam er één bedrijf bij (van 38 naar 39), wat tot gevolg had dat het oppervlak in deze categorie uitdijde van 1.541 naar 1.552 hectare. Het aantal handelsbedrijven met PlanetProof-erkenning groeide met vijf naar 45. Bij de groei van het areaal in het eerste kwartaal zijn in totaal 32 bedrijven betrokken, blijkt uit de cijfers die SMK heeft gepubliceerd.

Buitenland

Bij PlanetProof waren begin april 379 bedrijven aangesloten. Ze zijn goed voor een areaal van 11.222 hectare. Het merendeel van dit oppervlak is te vinden in Nederland, maar er hebben zich ook teeltbedrijven in België, Duitsland, Italië, Spanje en Zuid-Afrika aangesloten. In Spanje gaat het om bedekte en open teelten. 'De bedekte teelt in Spanje betreft die in onverwarmde en onbelichte kassen; in Zuid-Afrika wordt citrus geteeld. De Spaanse en Italiaanse teelten vinden plaats in opdracht van Nederlandse partijen om daarmee jaarrond het aanbod van PlanetProof producten te kunnen waarborgen', meldt een woordvoerder van SMK.

'Voor nieuwe keurmerkhouders geldt dat zij een ingangsaudit en vervolgens een teelt/oogst audit krijgen, voordat bij positieve beoordeling het certificaat wordt uitgereikt. Voor de open teelt wordt daarom de groei verwacht van het aantal certificaten en areaal in de tweede helft van het jaar', aldus de woordvoerder. 'De groei van open teelt in het eerste kwartaal komt voor rekening van Spanje met een plus van 220 hectare.' Diverse Nederlandse supermarktorganisaties willen per 2020 alleen groente en fruit verkopen die Planetproof-gecertificeerd zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer