'Milieukeur-eisen ook voor buitenlandse telers'

De nieuwe Milieukeurregels moeten ook voor buitenlandse telers gelden. Dat stelt LTO Nederland.

%27Milieukeur%2Deisen+ook+voor+buitenlandse+telers%27
© Jumbo

De landbouworganisatie reageert op 'On the way to PlanetProof', het nieuwe certificatieschema voor plantaardige producten dat de Stichting Milieukeur (SMK) vorige week heeft gepresenteerd en dat inspeelt op verscherpte milieu-eisen van supermarktorganisaties aan de productie van aardappelen, groente en fruit. Het nieuwe schema telt alleen voor Nederlandse telers.

'Ik verwacht consequentie bij de afnemers van de Milieukeur-producten', zegt Joris Baecke, portefeuillehouder plantgezondheid bij LTO Nederland. 'Dan mag je ervan uitgaan dat de eisen gelden voor alle telers die groente, fruit en aardappelen leveren. Dus ook de buitenlandse. Alleen zo'n eenduidige opstelling is richting de consument geloofwaardig.' De LTO-man vindt ook dat supers de telers van Milieukeur-producten moet compenseren voor de hogere kosten waarmee die worden geconfronteerd.

SMK zegt plannen te hebben om de nieuwe certificeringseisen ook uit te rollen naar het buitenland, waarbij Duitsland als eerste in het vizier is. In Zuid-Europa heeft de stichting al aangesloten telers.

Supers moeten de telers van Milieukeurproducten compenseren voor de hogere kosten

Joris Baecke, portefeuillehouder plantgezondheid bij LTO Nederland

Bonus en malus

LTO Glaskracht Nederland maakte deze week bekend dat de organisatie vindt dat de afgesproken systematiek van PlanetProof te veel berust op lijsten en maluspunten. 'De aanpak vanuit Integrated Pest Management (IPM) op het gebied van resistentiemanagement moet niet worden gefrustreerd door middelenafspraken in PlanetProof', stelt de tuindersorganisatie.

In het nieuwe schema heeft SMK voor gewasbescherming een bonus- en malusregeling ingevoerd. Het gebruik van sommige gewasbeschermingsmiddelen levert punten op, terwijl andere middelen juist punten kosten. Daarnaast herbergt het schema een lijst met gewasbeschermingsmiddelen die mogen worden gebruikt.

Twijfels over haalbaarheid

De Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie (Nefyto) zet vraagtekens bij de praktische uitvoerbaarheid en haalbaarheid van het schema, omdat het onder andere de mogelijkheden van geïntegreerde gewasbescherming inperkt.

• Bekijk ook: Nefyto vindt middelenlijst Milieukeur contraproductief

Baecke zegt dat de gewasbeschermingscriteria van Milieukeur niet precies zijn zoals LTO ze voor ogen heeft. 'We zien deze aanpak als een tussenstation naar een systeem dat kijkt naar de totaal te behalen milieuwinst en niet alleen naar individuele middelen.'

De nieuwe standaard is ontstaan na overleg tussen vertegenwoordigers van akker- en tuinbouw, handel, wetenschap, natuur- en milieuorganisaties en waterschappen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer