Nefyto+vindt+middelenlijst+Milieukeur+contraproductief
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Nefyto vindt middelenlijst Milieukeur contraproductief

De middelenlijst die Stichting Milieukeur (SMK) hanteert bij het nieuwe schema 'On the way to planetproof' is contraproductief en niet actueel. Dat stelt de Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie (Nefyto).

Nefyto zet vraagtekens bij de praktische uitvoerbaarheid en haalbaarheid van het schema omdat de SMK-lijsten met middelen de mogelijkheden van geïntegreerde gewasbescherming inperken. Daarnaast vindt Nefyto dat er onvoldoende of geen rekening is gehouden met de risico-beperkende maatregelen van het etiket.

'De middelenlijsten zeggen niets over de risico's in de dagelijkse praktijk en de calamiteitenregeling is geen garantie dat middelen straks daadwerkelijk beschikbaar zijn', stelt de organisatie van middelenfabrikanten. Ook vindt Nefyto dat de transparantie rondom het opstellen van de middelenlijsten ontbreekt.

Aanvaardbaar

Nefyto stelt principieel tegen het inperken van wettelijke toegelaten gewasbeschermingsmiddelen te zijn. 'De beoordeling van het Ctgb waarborgt al dat de risico's van toegelaten middelen aanvaardbaar zijn.' Het bedrijf heeft geprobeerd te verifiëren op welke wijze de lijsten in het certificatieschema tot stand zijn gekomen.

'Het toepassen van de criteria zoals SMK die presenteert, leidde tot zodanig andere uitkomsten, dat Nefyto niet aan de conclusie voorbij kan dat de huidige lijsten met grotere zorgvuldigheid opgesteld hadden moeten worden. Hierdoor worden telers en ketenpartijen zoals de retail onterecht en onnodig gedupeerd.'

Duurzaamheidsambities

Nefyto zegt wel initiatieven die leiden tot verduurzaming van de gewasbescherming in de land- en tuinbouw te steunen. 'De keuzes die SMK in het certificatieschema 'On the way to PlanetProof' voor plantaardige producten maakt ten aanzien van bijvoorbeeld het plan van aanpak IPM, registratie gewasbescherming, de erfemissiescan, beslissingsondersteunende systemen en de keuring van spuitapparatuur spreken Nefyto aan en sluiten ook goed aan bij de duurzaamheidsambities van Nefyto.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer