Teler wil hogere prijs Milieukeur-groente

Telers en handelaren willen dat aardappelen, groente, fruit en sierteeltproducten die onder 'On the way to PlanetProof' van Stichting Milieukeur (SMK) worden geproduceerd, een hogere prijs opbrengen dan gangbare producten. Supermarkten aarzelen.

Teler+wil+hogere+prijs+Milieukeur%2Dgroente
© Jumbo

SMK heeft vorige week een nieuw certificatieschema voor plantaardige producten in gebruik genomen. De Milieukeur-regels zijn onder andere aangepast met het oog op de steeds strengere milieueisen die supermarktorganisaties stellen. Jumbo en Greenpeace hebben daarover in 2016 als eerste afspraken gemaakt en andere supermarkten hebben dat voorbeeld gevolgd.

Telers die onder de vleugels van 'On the way to PlanetProof' (voorheen Milieukeur) produceren, willen hogere prijzen voor hun aardappelen, groente, fruit en sierteeltproducten omdat ze worden geconfronteerd met hogere kosten, onder andere door de certificering en ander middelengebruik.

Greenpeace

Telers zijn niet de enige die zo'n hogere prijs terecht vinden. Ze krijgen bijval van bijvoorbeeld Greenpeace. Hilde Stroot, hoofd biodiversiteit en programmamanager bij de milieuorganisatie, vindt dat, nu vrijwel alle supermarktketens overgaan op duurzamer geteelde producten, dit een goed moment is om inderdaad de prijzen te verhogen.

Tijdens de eind vorige week gehouden presentatie van het nieuwe certificatieschema voor plantaardige producten in Naaldwijk toonde ook GroentenFruit Huis zich voorstander van een betere vergoeding. 'Zo'n verhoging is nodig', meent directeur Richard Schouten van deze handelskoepel. Jean Aerts, bestuurder bij LTO Glaskracht Nederland, waarschuwde de supermarkten dat zij bij Milieukeur niet tot de laatste cent moeten gaan.

Die garantie gaf commercieel directeur Ed van de Weerd van Jumbo niet. Volgens hem kan duurzaamheid de gemiddelde klant geen bal schelen en is die niet bereid er meer voor te betalen. Wel zegt hij dat supermarkten de mogelijkheid hebben om geen gangbare groente en fruit in de schappen te hebben naast de Milieukeur-producten. 'Dan zou je wel een hogere prijs kunnen bedingen.'

Buitenlands product

Greenpeace en de supermarktorganisaties hebben vastgelegd dat de strengere milieueisen in eerste instantie alleen voor Nederlandse telers gelden. De Nederlandse supermarkten mogen daarom niet meer buitenlands product gaan kopen. Dat zou haaks staan op de milieuwinst die de partijen willen boeken. Van de Weerd zegt dat de supermarktorganisaties zelfs hebben afgesproken meer Nederlands groente en fruit in te kopen.

Volgens Aerts zal het vernieuwde keurmerk de komende tijd zijn waarde in de markt moeten bewijzen en vertrouwen moeten generen. 'Het liefst in een ruimere markt dan alleen de Nederlandse retail. Is dat een wederkerigheid die we van Greenpeace mogen vragen?'

The Greenery

Navraag bij The Greenery, de afzetorganisatie voor groente, fruit en paddenstoelen in Barendrecht, leert dat supermarktorganisaties al bereid zijn meer te betalen voor duurzamere producten. 'Bij een beperkt aantal Milieukeur-producten gebeurt dat al', zegt een woordvoerder van het bedrijf. Het gaat dan vooral om vruchtgroenten.

'Duurzaam geteelde producten zijn ook vaker thema in de gesprekken die The Greenery met buitenlandse retailorganisaties voert', vertelt de woordvoerder. Bij het nieuwe certificatieschema was de gedachte dat in Nederland geteelde duurzamere producten aantrekkelijk kunnen zijn voor supermarkten in het buitenland. De Nederlandse teler zou dan een voorsprong hebben op zijn buitenlandse concurrent.

Wet

Minister Carola Schouten van LNV meldde deze week naar aanleiding van Kamervragen dat het kabinet werkt aan de Wet ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven, die het mogelijk maakt dat tuinders een hogere prijs ontvangen van afnemers die bovenwettelijke eisen stellen. De Autoriteit Consument & Markt wil een Agri-nutri-punt, waar telers misstanden kunnen melden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer