HAK vaart wel bij populaire stazak

Conservenfabrikant HAK heeft in 2016 geprofiteerd van de populariteit van de stazak-verpakking. Het operationele resultaat van het bedrijf steeg met 10 procent naar ruim 11 miljoen euro.

HAK+vaart+wel+bij+populaire+stazak
© HAK

Volgens algemeen directeur Timo Hoogeboom van HAK is de stazak een van de drijvende krachten achter de groei van HAK peulvruchten. De fabrikant in Giessen zag zijn omzet met peulvruchten in het afgelopen jaar groeien met 15,9 procent terwijl de totale markt 11,4 procent steeg. Het marktaandeel van HAK bij peulvruchten klom hierdoor naar ruim 36 procent. HAK introduceerde acht nieuwe bonenschotels en - mixen in het afgelopen jaar.

De conservenfabrikant verwacht dat plantaardig eten de komende jaren sterk blijft groeien en dat de consumptie van bonen als onderdeel van een plantaardig eetpatroon groeicijfers zal laten zien.

Omzetverlies

Hoewel de verkoop van de stazaak goed verloopt, moest HAK vorig jaar wel een omzetverlies slikken. In 2012 besloot het bedrijf te stoppen met private label en niet-kernactiviteiten. Vorig jaar stootte de fabrikant het laatste niet-kernassortiment af, waardoor niet langer zuurwaren en fruitproducten op de markt worden gebracht. De netto omzet daalde hierdoor met 1 miljoen naar 76,5 miljoen euro. De omzet met het kernsegment - groenten, peulvruchten en appelmoes - ging 2 procent omhoog.

De hevige regenval en droogte maakten 2016 een uitdagend jaar wat grondstofvoorziening betreft, aldus Hoogeboom. 'Desondanks zijn we erin geslaagd een HAK-waardige kwaliteit te blijven leveren.'

Overname in vers

Bij de presentatie van de jaarcijfers maakte HAK bekend dat het groentespecialist Peter van Halder Grootverbruik in Den Bosch overneemt. Hiermee stapt het bedrijf in de markt van verse groenten. De Bossche onderneming verwerkt verse groenten en levert aan professionele keukens bij onder meer zorginstellingen en restaurantketens.

Bekijk meer over:

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer