HAK oogst kidneybonen van Nederlandse bodem

Groentefabrikant HAK heeft begin oktober kidneybonen geoogst op Nederlandse grond. De exotische bonensoort blijkt ook goed te gedijen in Zeeuws-Vlaanderen.

HAK+oogst+kidneybonen+van+Nederlandse+bodem
© HAK

De proef met deze bonen, die normaal gesproken veelal in Noord-Amerika worden geteeld en geoogst, maakt onderdeel uit van een reeks tests die de groentefabrikant uitvoert met de teelt van exotische bonensoorten in Nederland. Op deze manier wil HAK nog meer peulvruchten dichtbij huis produceren.

Veel bonensoorten gedijen voornamelijk in een landklimaat en hebben in Nederland meer tijd nodig om te volgroeien, wat nadelig is voor de kwaliteit en de smaak. Dit gaat voor de kidneyboon echter niet op, zo blijkt uit de eerste proeven van de groentefabrikant.

Straal van 125 kilometer

HAK wil zo veel mogelijk van haar groenten, peulvruchten en fruit telen binnen een straal van 125 kilometer van de fabriek in Giessen. Op deze manier kan de groentefabrikant de kwaliteit maximaal bewaken. Bovendien maken de groenten op deze manier minder kilometers van grond tot consument, wat duurzamer is.

Op dit moment komt ruim 70 procent van de groenten van HAK uit de buurt van Giessen. Alleen voor groenten en peulvruchten die uit klimatologisch oogpunt nog niet in Nederland kunnen worden geteeld, of bij tegenvallende Nederlandse oogsten, kan de groentefabrikant incidenteel een uitzondering maken.

Samenwerking

Voor de productie van kidneybonen werkt HAK al jaren samen met telers in Noord-Amerika, waaronder Canada, een plek waar bonen van oudsher goed groeien. De kennis en ervaring van deze boeren wordt nu ingezet bij de teelt in Nederland.

HAK heeft van de Nederlandse kidneybonen vier hectare ingezaaid, van zowel de kleine als de grote rode boon. Deze bonen zijn begin oktober geoogst, na de eerste droge dagen van de maand, zodat het vochtgehalte en dus de kwaliteit van de boon het juiste niveau heeft. De kidneybonen van Nederlandse grond komen terecht in de stazakken en in de potten van HAK. Als de kwaliteit en de kwantiteit van Nederlandse oogst voldoen aan de normen van HAK, zal de groentefabrikant de productie van Nederlandse kidneybonen verder opschalen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer