Noord%2DHolland+investeert+in+aanpak+bodemdaling
Nieuws
© Ulco Wesselink Fotografie

Noord-Holland investeert in aanpak bodemdaling

Om bodemdaling tegen te gaan, zet provincie Noord-Holland een onderzoeksprogramma op. Provinciale Staten van Noord-Holland hebben daarom deze week 1 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor 'Innovatieprogramma Veen'.

Het programma heeft een onderzoeklocatie in het Zuiderveen bij Nauerna en bij een veehouder in Assendelft. Ook gaat de provincie aan de slag in bestaande gebiedsgerichte projecten, in Westzaan en in Waterland-Oost.

De projecten moeten helpen om de bodemdaling in veenweidegebieden af te remmen, te stoppen en daar waar mogelijk te herstellen. Dat is complex en vraagt innovaties en onderzoek en medewerking van veel partijen.

27 centimeter

Het Planbureau voor de Leefomgeving verwacht dat in de periode 2010-2050 de bodem in Noord-Hollandse veenweidegebieden met landbouw met 27 cm daalt.

Tegelijkertijd stijgt de zeespiegel en wordt Noord-Holland kwetsbaarder voor overstromingen. Door de vertering van het veen komt CO2 vrij. De uitstoot van C02 verwarmt de aarde. De veengebieden in Nederland dragen voor twee procent bij aan de totale CO2 uitstoot.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  60 %
Meer weer