Boeren Valthermond mogen zegje doen over bodemdaling

Zo'n dertig tot veertig boeren rond Valthermond worden de komende weken door Delphy benaderd. Dat adviesbureau legt ze een bedrijfsenquête voor over bodemdaling en veenoxidatie.

Boeren+Valthermond+mogen+zegje+doen+over+bodemdaling
© Han Reindsen

Waterschap Hunze een Aa's heeft het buitengebied van Valthermond aangewezen als pilot. In de inventarisatie wordt ingegaan hoe veel last bedrijven hebben van natte plekken in het land en hoe ze daar mee omgaan. Maar ook wat de plannen van de bedrijven zijn voor de komende jaren.

'Wij maken zo gebruik van de gebiedskennis die de boeren hebben. En mochten er bedrijven blijken vrij te komen, dan kunnen we overwegen een kavelruil in gang te zetten', zegt projectcoördinator Wilfried Heijnen.

Aandachtsgebieden

De enquête maakt deel uit van het gebiedsproces dat Hunze en Aa's heeft ingezet. Naast de agrarische sector worden ook in de aandachtsgebieden wonen, infrastructuur, recreatie, en natuur en landschap inventarisatieonderzoeken gehouden.

Nog dit jaar moeten er verschillende scenario's liggen aan de hand waarvan de bodemdaling en de gevolgen ervan worden beperkt. 'Eerst willen we weten wat de boeren zelf willen en kunnen doen, en wat wij als waterschap via peilbeheer kunnen bereiken. Daarna gaan we aan het rekenen en leggen we de mogelijkheden voor', zegt Heijnen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer