Documentaire over bodemdaling op tv

Diverse waterschappen, provincies en gemeenten financierden samen de documentaire 'het zinkende land', waarin gevolgen van de dalende veenbodem in grote delen van West- en Noord-Nederland belicht wordt.

Zij vragen met deze documentaire aandacht voor de gevolgen van bodemdaling, de urgentie om duurzamer met veenbodems om te gaan èn geven een beeld van hoe bewoners, bedrijven en overheden nu aan oplossingen werken.

De documentaire wordt uitgezonden op 18 en 19 november bij de regionale omroepen RTV Utrecht, RTV Rijnmond, RTV Noord-Holland en Omroep West. Daarnaast wordt op 25 november de documentaire 'De zinkende stad' uitgezonden door NPO in het programma Kennis van Nu.

Veengrond

De bodem in het veenweidegebied van groten delen van West- en Noord-Nederland daalt in rap tempo. Stad en land op veengrond zakken langzaam weg, in een hoger tempo dan de zeespiegel stijgt.

Op dit moment worden door het hele land tal van innovaties ontwikkeld en getest die op een nieuwe manier omgaan met de dalende bodem. Bijvoorbeeld cranberry- en lisdoddeteelt op nattere bodems, experimenten met het hoger houden van de grondwaterstand en andere manieren van bouwen op veengrond.

20 miljard

Als er niks gedaan wordt om de bodemdaling te vertragen, kunnen maatschappelijke kosten oplopen tot ruim 20 miljard in 2050 en gaat een typisch Nederlands cultuurlandschap langzaam ten onder.

Op 9 november werd de promo van de documentaire 'Het zinkende land' vertoond op het Nationaal Congres Veenbodemdaling in Rotterdam, waarbij betrokken partijen aan de slag gaan met deze complexe opgave.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer