Subsidie onderwaterdrainage Lange Weide

De vereniging voor Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer 'Lange Ruige Weide' kan aan de slag met de aanleg van onderwaterdrainage in de polder Lange Weide in gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Subsidie+onderwaterdrainage+Lange+Weide
© Dirk Hol

Provincie Zuid-Holland heeft een POP3-subsidie van 1,1 miljoen euro toegekend voor de aanleg. In het gebied van ruim 300 hectare moeten 450 kilometer aan drainageleidingen aangelegd worden.

Het gebied is in eigendom en gebruik bij 28 landeigenaren, waarvan dertien boeren. Met de aanleg van onderwaterdrainage kan de bodemdaling in het veenweidegebied worden vertraagd.

Reacties

Peter Giezeman, projectadministrateur van het project Lange Weide, is blij verrast: 'Met een dergelijk uniek project is nog nergens ervaring opgedaan. Ik ben blij dat de Europese Unie en de provincie toch de durf hebben gehad zoveel geld beschikbaar te stellen. Ik zal ervoor waken dat de kwaliteit wordt behaald die wordt beoogd'.

'Ik hoop dat de bodem draagkrachtiger wordt en dat het grassenbestand hetzelfde blijft

Voor Kees Vroege, voorzitter van de Agrarische Natuurvereniging Lange Ruige Weide, is de uitdaging het realiseren van de onderwaterdrainage. 'Er staat twee jaar voor. Ik vind het spannend hoe snel we de zaak vlot kunnen trekken. Denk aan het vinden van de juiste aannemer en hoe snel je kunt beginnen. Als je het 1e jaar de grote klap kan geven, komt de rest wel goed.'

Draagkrachtiger

Ook Martin van den Hoeven, één van de deelnemende agrariërs, is blij met de toekenning. 'Ik hoop dat de bodem draagkrachtiger wordt en dat het grassenbestand hetzelfde blijft.'

De aanvraag is gedaan in samenwerking met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Onderwaterdrainage is nog nooit op zo'n grote schaal in één veenweidepolder toegepast. Daarom gaat het waterschap in overleg met de Stichting en andere betrokkenen, de gevolgen voor wateraanvoer, wateroverlast, waterkwaliteit, ecologie en peilbeheer monitoren en onderzoeken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer