Drenthe kiest voor doorstart project Vruchtbare Kringloop

Provincie Drenthe verlengt project Vruchtbare Kringloop. Gedeputeerde Staten stellen een subsidie van 43.000 euro beschikbaar om het LTO Noord-project een vervolg te geven.

Drenthe+kiest+voor+doorstart+project+Vruchtbare+Kringloop
© nieuwe oogst Joost de la Court

Vruchtbare Kringloop stimuleert ondernemers te werken aan een duurzame en economische groei van hun agrarisch bedrijf en daarmee aan een toekomstbestendige melkveesector. Aan het project wordt door zeventig Drentse boeren deelgenomen.

Het project richt zich op het duurzaam ontwikkelen van een vitaal platteland in de regio. Op het gebied van mineralenverlies, behoud van de bodemvruchtbaarheid, verminderen van de milieubelasting en het vergroten van de biodiversiteit hebben de deelnemers het afgelopen jaar via studiegroepen meer kennis vergaard.

Efficiënter

Melkveehouder Arend Steenbergen uit Pesse wil als deelnemer aan Vruchtbare Kringloop mineralen efficiënter benutten: 'We komen meerdere keren per jaar samen in studiegroepen. We leren van elkaar en streven grotendeels hetzelfde doel na, namelijk stikstof en fosfaat optimaal benutten. Komend jaar wil ik aan de slag met het verbeteren van de weidegang.'

Voortzetting van het project biedt Drentse melkveehouders de kans om zich in studiegroepen verder te verdiepen in het bodemleven, de relatie tussen de bodem en het klimaat en het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid. Het biedt hen handvatten om in de komende jaren de gewenste grondgebondenheid te realiseren.

Bewustwording

Gedeputeerde Henk Jumelet: 'We vinden het van belang dat melkveehouders bewust worden van hun handelen en mogelijkheden krijgen aangereikt om het anders aan te pakken. Tijdens dit project krijgen boeren de kans om eens bij andere boerenbedrijven te kijken hoe het gaat en daar leer je natuurlijk veel van.'

Regiobestuurder Jan Bloemerts LTO Noord vindt het mooi om te zien dat bij de deelnemers die afgelopen jaar meededen veel energie en bereidheid is om zaken op te pakken en uit te proberen. 'Dankzij nieuwe kennis en het delen van ervaringen zetten we stappen vooruit. Dat is goed voor het bedrijf en het milieu.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer