Gezondere varkens met stofverwijderende nevel

Stof klontert doordat een sproei-installatie een vloeistof de varkensafdeling in vernevelt. In de provincie Overijssel loopt nu een proef waarbij de hoeveelheid stof op varkens- en kippenbedrijven wordt gereduceerd. Volgens varkenshouder Marco Kunstman uit Bruchterveld helpt het ook de gezondheidsstatus van zijn biggen te verhogen door micro-organismen.

Dat meldt RTV Oost. De proef van deze provincie start op het bedrijf van Kunstman. De sproeiers vernevelen naast water ook een natuurlijk product van Animal Life Plus uit het naburige Bergentheim.

Kunstman heeft het systeem inmiddels een jaar in gebruik. Op zijn bedrijf werd de hoeveelheid stank fors verminderd. Ook verdween veel stof uit de stal.

Je merkt er bijna niets van, de varkens hebben er bijna geen last van

Marco Kunstman, varkenshouder

De sproei-installatie vernevelt de vloeistof twee keer per dag 30 seconden. 'Je merkt er bijna niets van, de varkens hebben er bijna geen last van', aldus Kunstman.

Het middel wordt nu in totaal bij vier bedrijven in Salland getest. Daaruit moet blijken of het middel verantwoord en betrouwbaar is.

Micro-organismen

Hoewel de bedenkers de ingrediënten van het middel niet willen prijsgeven, laat Kunstman in een interview met de varkenshandel Dijk weten dat het in elk geval micro-organismen bevat.

Kunstman stelt hier dat dit een goed alternatief is voor chemisch ontsmetten wat altijd op één moment werkt en daarna niet meer. 'Dan komen de bacteriën weer terug. Bovendien worden met chemische ontsmetting ook de goede bacteriën aangetast.'

'Nu maken we gebruik van het nevelen van micro-organismen die de gehele periode hun werk doen en waardoor de goede bacteriën in de stal worden behouden', stelt hij in dat interview.

Ziektedrager gebonden

Stof is een ziektedrager in de stal en doordat dit wordt gebonden kunnen de slechte bacteriën de longen niet meer bereiken, weet Kunstman.

'Het heeft de vitaliteit van onze dieren verbeterd, wat te merken is aan minder uitval. Daarnaast is de groei van onze biggen verbeterd ten opzichte van de oude werkwijze. We hoeven nu minder medicatie toe te dienen, onze dierdagdosering van antibiotica is omlaag gegaan en de laatste testen wijzen uit dat onze biggen APP-vrij zijn', vervolgt hij.

Ook de ammoniak wordt in de stal gebonden waardoor mens en dier minder in de ammoniaklucht zitten, is de ervaring van Kunstman. Dat bleef ook in de omgeving niet onopgemerkt. 'Een reactie die ik kreeg in de buurt was bijvoorbeeld: 'hebben jullie nog wel varkens, want je ruikt vrijwel niets meer'. Dit merk ik zelf ook heel erg in de stal. Je hebt niet meer zo'n sterke ammoniakgeur.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 8°
    20 %
  • Donderdag
    14° / 7°
    20 %
  • Vrijdag
    12° / 7°
    70 %
Meer weer