Belgische Boerenbond waarschuwt voor varkenspest

De Belgische sectorvakgroep Varkens van Boerenbond is op zijn hoede voor de dreiging die van Afrikaanse varkenspest uitgaat. Er moet volop worden ingezet op preventiemaatregelen, vindt de vakgroep.

Belgische+Boerenbond+waarschuwt+voor+varkenspest
© Nationale Beeldbank/ bb

In Polen, Tsjechië en de Baltische staten is de everzwijnenpopulatie besmet. Dat vergt oplettendheid van varkenshouders, anders kan het snel leiden tot een grote catastrofe, schrijft Vilt.be. 'Het lijkt maar een kwestie van tijd vooraleer de ziekte toeslaat in gebieden met veel varkens. Daarom moet er nu volop worden ingezet op preventiemaatregelen', aldus de sectorvakgroep Varkens van Boerenbond.

Boerenbond is voorstander van een grote bewustwordingscampagne voor transporteurs, reizigers en jagers die in de besmette gebieden zijn geweest. Ook Oost-Europeanen die bijvoorbeeld in de bouw en landbouw werken, vormen een risicogroep.

Uitbreiding naar het Westen

Sinds de Afrikaanse varkenspest in 2014 de grens van Rusland naar de EU is overgestoken, breidt de ziekte steeds verder uit naar het Westen. Wordt de ziekte geconstateerd in Duitsland en in België, dan zullen de gevolgen volgens de Boerenbond niet te overzien zijn, omdat het land veel varkensbedrijven telt.

'De meeste exportbestemmingen zullen dan onmiddellijk een exportverbod instellen voor varkensvlees uit de besmette landen of regio's', schrijft Boerenbond-adviseur Wouter Wytynck na een bijeenkomst van de sectorvakgroep Varkens.

Besmet transport

Nu lijkt de ziekte nog ver weg, maar Afrikaanse varkenspest is zo besmettelijk dat het gemakkelijk hier kan belanden via een besmet transport of door mensen die de besmette zones hebben bezocht. Boerenbond kijkt naar de overheid om een grote campagne op touw te zetten, zodat transporteurs, reizigers en jagers zich bewust worden van het gevaar.

'Minstens even belangrijk zijn de werknemers die vanuit Oost-Europa hier komen werken. Ook op onze land- en tuinbouwbedrijven zijn ze actief en zij vormen dan ook een potentieel risico voor de insleep van varkenspest.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer