Boeren+Fryske+Marren+investeren+in+buurt
Achtergrond
© Persbureau Noordoost

Boeren Fryske Marren investeren in buurt

Hij is niet verplicht om luchtwassers bij zijn vleeskuikenstallen te bouwen. Toch gaat pluimveehouder Freerk Pietersma in Sondel het wel doen. Voor de buurt en daarmee voor een goed imago van zijn bedrijf. De investering kost hem tienduizenden euro's. 'Dit hoort bij het nieuwe ondernemen.'

'Ik hoop hiermee situaties zoals in Oosterzee te tackelen. Ik wil nog jaren op een prettige manier met de buurt contact hebben. Daarom investeer ik liever nu in deze installaties dan dat ik over een tijdje frequent met een negatief verhaal in de regionale kranten sta', zei Freerk Pietersma deze week tegen de gemeenteraadsleden van de Fryske Marren op de bijeenkomst van LTO Noord-afdelingen Lemsterland, Skarsterlân en Gaasterland.

De afdelingen hadden de avond georganiseerd naar aanleiding van het voorval in Oosterzee. Daarbij gaf een arts die een vakantiewoning heeft onlangs in de media aan ziek te zijn geworden door grotere agrarische bedrijven in de buurt.

Bezwaarmakers

Ook Pietersma kreeg te maken met bezwaren van omwonenden, mensen die een vakantiehuisje vlakbij zijn bedrijf hebben, toen hij plannen had om uit te breiden van 60.000 naar 100.000 gangbare vleeskuikens. 'Hun angst was vooral dat ze hinder zouden krijgen van fijnstof en geur.'

'We willen negatieve verhalen een slag voor zijn'

Wilbert en Henny Eppinga, melkveehouders in Nijemirdum

Samen met twee bezwaarmakers heeft hij een Brabantse vleeskuikenhouder bezocht waar al een luchtwasser draaide. 'Dat je daarmee 80 tot 90 procent fijnstof reduceert was voor deze mensen een eyeopener. Zij hebben andere eigenaren van vakantiewoningen positief verteld over onze bedrijfsontwikkelingen. Openheid is heel belangrijk. Laat zien waar je mee bezig bent. Wij hebben niets te verbergen.'

Gangbaar is meest duurzaam

Dat geldt ook voor dierenwelzijn en duurzaamheid. 'Mensen vragen mij ook weleens waarom ik geen Beter Leven-kippen houd. In mijn beleving is een gangbare kip de meest duurzame kip als je kijkt naar de voeropname en CO2-foodprint. Kippen houden met een ster is niet duurzamer. Het gaat erom dat je de kippen goed verzorgt en de technische resultaten goed zijn.'

Deze week eindigt de bezwaarprocedure voor de vergunning van een tweede stal. Pietersma verwacht niet meer dan één of twee bezwaren.

Luxe melktap

Melkveehouders Wilbert en Henny Eppinga melken 100 koeien, in het dorp Nijemirdum. Ze openden twee weken geleden een luxe melktap. Inmiddels hebben al honderden dorpsbewoners en toeristen de weg naar het bedrijf weten te vinden voor een bekertje melk van 40 cent, of een liter van een euro.

'We willen negatieve verhalen een slag voor zijn. Met de melktap zullen we geen dikke boterham verdienen, maar het is wel goede promotie voor de sector. Mensen geven aan dat ze blij zijn dat er weer een 'winkel' is in het dorp.'

Sfeer verhogen

De ondernemers besteedden veel zorg aan de uitstraling van de melktap. Met onder andere lampen en een grote poster van hun drie kinderen willen ze de sfeer verhogen. 'We zijn bij verschillende bedrijven met een melktap langs geweest. Daar zagen we vooral ook hoe het niet moet: het zag er rommelig uit, de tap was in een hoekje gedrukt. Melk is een schoon product. We willen strak en netjes werken.'

Trienke Elshof, voorzitter van LTO Noord regio Noord, gaf de raadsleden mee dat LTO Noord steeds meer inzet op de verbinding tussen bedrijf en maatschappij. 'De maatschappij kijkt meer over onze schouder mee. Dan is het nodig om meer met de samenleving in gesprek te gaan en rekening te houden met wat je plek in de omgeving is.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer