Gekonkel+over+combiluchtwassers
Nieuws
© Twan Wiermans

Gekonkel over combiluchtwassers

Nog voordat het rapport met de resultaten is gepubliceerd, leidt een onderzoek van Wageningen University & Research naar gecombineerde luchtwassers tot ophef.

Provincie Noord-Brabant is sinds half februari terughoudend bij vergunningaanvragen van stallen met deze luchtwassers. Ook al werkende wassers liggen onder de loep. In andere provincies heerst nu stilte.

Het onderzoek ligt bij de opdrachtgever, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, die ook gaat over de publicatie van het rapport. Provincie Noord-Brabant en Brabantse gemeenten kregen al signalen dat combiluchtwassers geur beduidend minder goed terugdringen dan de door het rijk vastgestelde emissiefactor doet voorkomen.

Geurreductie

Noord-Brabant wil zo snel mogelijk duidelijkheid van het rijk over de werking van de combiluchtwassers en de geurreductie. Dan weet de provincie niet alleen hoe vergunningaanvragen te behandelen, ook wordt dan duidelijk wat dit betekent voor reeds legaal geïnstalleerde systemen. Volgens de provincie wordt een derde van alle Brabantse varkens gehouden in een stal met een combiluchtwasser.

Zolang er nog geen duidelijkheid is van het ministerie, willen provincie Noord-Brabant en de Brabantse gemeenten dat omgevingsdiensten terughoudend zijn bij vergunningaanvragen met deze luchtwassers. Dergelijke vergunningen moeten bestuurlijk worden aangekaart, waarna met de ondernemer alternatieve opties worden onderzocht.

Alternatieven

De provincie is voorstander van systemen waarbij emissie wordt voorkomen in plaats van afgevangen, bijvoorbeeld door een luchtwasser. Dergelijke oplossingen staan vaak nog in de kinderschoenen. Noord-Brabant investeert in het ontwikkelen van dit soort systemen. 'Het aanpakken bij de bron zorgt voor een gunstiger stalklimaat en is daarom beter voor de boer en de dieren', aldus een provinciewoordvoerder.

Andere provincies hebben nog niet gereageerd. Daar wordt mogelijk gewacht op het onderzoeksrapport.

Onzekerheid

Ook de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) wil graag snel duidelijkheid. De huidige berichtgeving leidt immers tot onzekerheid bij varkenshouders en omwonenden.

Verder stelt de POV dat de geurnormen voor luchtwassers door de overheid zijn vastgesteld. 'Mocht nu blijken dat deze normen niet kloppen, dan is het aan de overheid om dit op te lossen', stelt POV-voorzitter Ingrid Jansen. POV en LTO komen met een inhoudelijke reactie na publicatie van het rapport.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer