Regels voor 'misvormde' groente en fruit onder vuur

Er komt wellicht een einde aan handelsnormen voor groente en fruit met een afwijkend uiterlijk. Op verzoek van ChristenUnie, 50Plus en PvdD gaat landbouwminister Carola Schouten de voorschriften onder de aandacht brengen van haar Europese collega's.

Regels+voor+%27misvormde%27+groente+en+fruit+onder+vuur
© kromkommer

Donderdag debatteerde de Tweede Kamer met minister Carola Schouten (LNV) en staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) over het voedselbeleid van dit kabinet. Voedselverspilling is een van de onderwerpen dat op de agenda stond.

CU-Kamerlid Carla Dik-Faber wil samen met 50Plus en PvdD dat de handelsnormen die gaan over het uiterlijk van groenten en fruit worden afgeschaft. 'Veel groente en fruit komt niet in de schappen vanwege hun 'looks'. Er moet een nieuwe definitie van kwaliteit komen die staat voor houdbaarheid en smaak.'

Kwaliteit

Volgens Dik-Faber spelen supermarkten onderling een wedstrijdje op kwaliteit. 'Dat moet stoppen. De natuur geeft ons nu eenmaal kromme komkommers en rare paprika's.' Brussel versoepelde enkele jaren geleden al de handelsnormen voor groente en fruit, maar er gelden nog steeds 11 voorschriften die gelden voor afwijkingen in het uiterlijk van producten.

Wedstrijdje tussen supermarkten moet stoppen

Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie)

Zo kunnen winkels en groothandels die bijvoorbeeld twee aan elkaar gegroeide kiwi's verkopen nog steeds een boete krijgen. Minister Schouten wil voorschriften die de handel in deze afwijkende producten blokkeren ter discussie stellen bij haar EU-collega's.

Verhoging btw-tarief

Tijdens het debat kwam ook de verhoging van het btw-tarief aan bod. Dat groente en fruit daardoor duurder wordt, kan er bij sommige partijen nog steeds niet in. Juist het stimuleren van de consumptie van deze producten kan de gezondheid bevorderen, menen zij.

Het kabinet is niet van zins aan dit voornemen te tornen. Volgens minister Carola Schouten (LNV) is een gezond menu goedkoper dan een ongezonde keuze. 'Ik hoor sommige partijen zeggen dat vlees in het hogere btw-tarief moet en dat zit het straks dus ook.'

Suikertax

Een andere belasting waar veel om te doen is, is de suikertax. Nederland zou daarin het voorbeeld moeten volgen van Groot-Brittannië, suggereren SP, GL en PvdA die strakker willen koersen op de reductie van zout en suiker.

Ondanks dat de coalitie van VVD, CDA, D66 en CU tegen is, overweegt staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) de suikertax toch te onderzoeken. 'Als overleg met de industrie ons niet verder brengt, sluit ik niet uit dat we maatregelen gaan nemen waar sectorpartijen zenuwachtig van worden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer