Dijkbegrazing+zorgt+voor+beroering+bij+schapenhouders
Nieuws
© Alex J. de Haan

Dijkbegrazing zorgt voor beroering bij schapenhouders

Onder schapenhouders is grote beroering ontstaan over een bericht van RVO.nl dat primaire waterkeringen als zeedijken niet worden beschouwd als landbouwgrond, maar als natuurgrond.

RVO.nl meldde onlangs dat de 'primaire waterkeringen' (bijvoorbeeld zeedijken) vanaf 2018 moeten worden opgegeven onder code 336, oftewel als natuurlijk grasland. Dat betekent dat het niet meer als landbouwgrond mag worden gezien. De gebruiksnormen (inclusief derogatie) zoals voor gangbare landbouwgrond, gelden hier dus niet.

De oppervlakte kan wel worden meegeteld bij de mestverwerkingsplicht en grondgebonden groei melkveehouderij. De verantwoording van de beweiding moet door de schapenhouder worden bijgehouden.

Betalingsrechten

De bemesting die hiermee gepaard gaat dient ook te worden bijgehouden. In het Besluit Gebruik Meststoffen is namelijk geregeld dat op deze gronden maximaal 70 kilo fosfaat en 170 kilo stikstof mag komen. De betalingsrechten in het kader van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) blijven ook van toepassing.

Daarbij kan er omtrent de grond nog subsidie in het kader van het GLB worden aangevraagd en kan de oppervlakte worden meegeteld bij de mestverwerkingsplicht. De verantwoording van de beweiding moet door de schapenhouder worden bijgehouden.

Bordje gegooid

De vakgroep Schapenhouderij van LTO Nederland is onaangenaam verrast. De groep is met het ministerie van LNV lang in gesprek geweest over deze problematiek, zonder tot een gezamenlijke en bevredigende oplossing te komen. 'En nu wordt dit op het bordje van de schapenhouder gegooid', zo schrijft de vakgroep in zijn nieuwsbrief.

LTO dringt nu aan op een spoedoverleg met het ministerie, het liefst nog in april, om zaken recht te zetten. Op 15 mei is de gecombineerde opgave immers afgerond. Voor het jaar 2018 geldt dus dat schapenhouders goed moeten opletten en de opgave juist moeten invullen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer