Schouten+opent+weideseizoen
Nieuws
© eigen foto

Schouten opent weideseizoen

Na een winter in de stal, zetten de koeien van Wilco Brouwer de Koning in Heiloo maandag weer hun eerste stappen in de weide. Hier gaf landbouwminister Carola Schouten het officiële startsein voor het weideseizoen.

Maar de koeien zijn niet de enige die het weiland weer als hun thuis zien. Ze krijgen de komende weken gezelschap van vele soorten weidevogels. Duizenden vogels keren deze weken terug naar de Nederlandse erven, akkers en weides. Zo vinden meer dan 50 soorten vogels hun thuis op het boerenland .

SlimmeVogels.net, een initiatief van de Duurzame Zuivelketen, maakt zichtbaar wat boeren doen om boerenlandvogels een thuis te bieden. Met een landelijke campagne maakt Slimme Vogels de vaak onbekende inspanningen van de melkveehouders zichtbaar.

Feestje

Wilco Brouwer de Koning: 'De koeien horen in de wei, vanaf vandaag zijn ze weer voor iedereen zichtbaar. Ook de boerenlandvogels horen hier thuis, ze maken deel uit van ons feestje. Dit willen we aan iedereen laten zien. Welkom bij ons thuis op de boerderij!'

Melkveehouders beheren samen 40 procent van ons landschap. Ze zorgen voor weidevogels door bijvoorbeeld plasdras te creëren, te zorgen voor kruidenrijk grasland, of door het maaien van gras uit te stellen of bij te stellen. Dankzij veel boeren vinden vogels beschutting, veiligheid en voedsel.

Waardering

Met de campagne wil SlimmeVogels.net de waardering voor de inspanningen van melkveehouders voor boerenlandvogels bij het grote publiek verhogen. 'De stand van de vogels is van heel veel factoren afhankelijk. Als boer draag ik bij waar ik dat kan. En dat doe ik samen met vele anderen. Samen bieden we de vogels een thuis', zo stelt Wilco.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer