Grote+fruitoogst+voor+Lambregts+in+moeilijk+jaar
Reportage
© Peter van Houweling

Grote fruitoogst voor Lambregts in moeilijk jaar

Arjan Lambregts uit Zevenbergschen Hoek oogst veel appels en peren, in een jaar dat de totale oogst juist veel kleiner is dan gemiddeld. De afgelopen jaren had de hardfruitteler veel last van hagel. Dat bleef hem nu bespaard.

Alles loopt samen deze weken: de laatste pluk van de Doyenné du Comice, de Kanzi's zijn goed en door het zomerse weer rijpen andere rassen ook snel af. Toch heeft fruitteler Arjan Lambregts uit Zevenbergschen Hoek wel even tijd, terwijl zijn personeel druk bezig is met de pluk en met het sorteren van de Conference-peren.

Het is een bijzonder, maar goed seizoen, blikt de teler terug. In april moest hij veel beregenen om de knoppen te beschermen tegen nachtvorst en in de voorzomer opnieuw, maar toen vanwege de droogte. Al met al zijn zowel de appels als de peren 'super gegroeid', zegt Lambregts.

Contrast

Die supergroei is een contrast met de meeste andere telers, niet alleen in Nederland, maar in heel Noordwest-Europa. De oogstprognose is een stuk lager dan anders. Dat is goed voor de prijs. 'De markt is gretig', constateert de ondernemer. Een andere belangrijke reden daarvoor is de goede kwaliteit van het product.

Een tikje hagelschade kon vroeger wel, maar nu accepteert de markt dat niet meer

Arjan Lambregts, hardfruitteler in Zevenbergschen Hoek

Lambregts is blij dat zijn appel- en perenbomen dit jaar niet getroffen zijn door hagel. 'Dat heeft de laatste jaren best veel roet in het eten gegooid.' Daarom investeerde hij veel in hagelnetten. Nu de hagel zo vaak toeslaat, is verzekeren geen optie meer, vindt de teler. Hij wil gewoon een topproduct telen. Afnemers willen immers alleen nog 100 procent gave appels en peren. 'Een tikje hagelschade kon vroeger wel, maar nu accepteert de markt dat niet meer. Nu is het alles of niets', zegt hij.

Opener

Bovendien zijn fruitbomen steeds opener. Dat is een bewust streven tijdens de snoei, want hoe meer open de boom is, hoe meer zon er bij de vruchten komt. Maar daarmee worden de vruchten wel kwetsbaarder voor hagel.

Inmiddels groeien alle Kanzi's onder netten. Lambregts wil voortaan bij elke nieuwe aanplant voorzieningen aanbrengen voor netten en de netten zelf aanbrengen, zodra die aanplant in productie is.

Conceptrassen

Er zijn steeds meer redenen om regelmatig de opstand te vernieuwen. Want landen zoals Polen zitten Nederland op de hielen en er komen meer rassen. De oudere varianten van Elstar kunnen niet meer mee en de schijnbaar onverwoestbare Conference, al een eeuw lang een veelgeteeld ras, krijgt steeds meer concurrenten. Conceptrassen nemen, door een goed georganiseerde marketing, langzamerhand een deel van de markt van over.

Lambregts wil na deze oogst een deel van de appels rooien en in de winter Migo aanplanten, een nieuw perenras waarvan de verwachtingen hooggespannen zijn. Het is een conceptras van Fruitmasters. Dat betekent dat het in Nederland alleen wordt geteeld door leden van Fruitmasters en exclusief door Fruitmasters op de markt wordt geïntroduceerd.

Kwaliteit

Kwaliteit staat bovenaan bij de West-Brabantse teler: 'Dat begint bij het snoeien en eindigt met het sorteren.' Hij wijst op een plaat aan de wand in de kantine, met daarop de tekst 'Met aandacht en zorg geteeld'. 'Alleen topklasse brengt geld op', benadrukt hij.

'Supermarkten eisen een uniform product met dezelfde grootte, kleur en vorm. De lat ligt hoog. Dat is lastig en een hele uitdaging. Met zorg en aandacht kom je een heel eind. Met alleen vanaf de trekker telen lukt het niet. Ik pas ervoor om mee te doen in de race naar de bodem. Polen en Roemenen kunnen altijd nog goedkoper telen.'

Handmatig snoeien

Lambregts gelooft daarom bijvoorbeeld niet in mechanisch snoeien. 'De juiste blad-vruchtverhouding is de clou voor een succesvolle teelt. Daarvoor moet je handmatig snoeien. Om kwaliteit te maken is arbeid nodig en met de vaste groep werknemers kan die kwaliteit ook worden geteeld.'

Voor fruit dat niet aan de kwaliteitseisen van de supermarkt voldoet, is de teler vorig jaar gaan deelnemen aan het ZLTO-project 'Food Heroes'. In samenwerking met beeldend kunstenaar Lobke Meekes is er gekeken naar het beter tot waarde brengen van klasse 2-fruit. Het concept OOGappels is het resultaat van deze samenwerking, een concept dat zich richt op de smaak van appel. Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, van 21 tot 29 oktober, wordt dit concept aan het publiek gepresenteerd.

Bodem

De teler besteedt veel aandacht aan de bodem. 'Dat is de basis.' Hij zorgt bijvoorbeeld voor voldoende organische mest. 'Hoe hoger het organischestofgehalte, hoe meer water de bodem kan opnemen en hoe groter de vochtlevering in droge perioden.'

In de bomen hangen volle trossen vuurrode Jonagolds. 'Kleur en smaak gaan hand in hand', vertelt Lambregts. 'Hoe groter de blos, hoe beter de smaak.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer