Calon+vreest+desastreuze+gevolgen+export+door+Brexit
Nieuws
© Dirk Hol

Calon vreest desastreuze gevolgen export door Brexit

De export van land- en tuinbouwproducten naar Groot-Brittannië dreigt 'midscheeps te worden geramd' door de komende Brexit. Tijdrovende douane- en keuringsprocedures zullen 'desastreuze' gevolgen hebben, vreest LTO Nederland-voorzitter Marc Calon.

Hij deed zijn uitspraken donderdag in een hoorzitting in de Tweede Kamer. Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, belangenorganisaties, douane en NVWA gaven daar hun visie op de uittreding van de Britten uit de Europese Unie.

Duidelijk werd dat de handelsstromen van en naar het Verenigd Koninkrijk geschaad zullen worden. Het lijkt alleen de vraag in welke mate dat gaat gebeuren. Het hardst zal de klap aankomen als er geen handelsakkoord komt. Deskundigen houden nog steeds rekening met die mogelijkheid. In dat geval gaan de WTO-regels gelden voor de wederzijdse handel.

Exporteur kan niet toveren

Calon ziet dat als een rampscenario. Zo zal er heel veel oponthoud ontstaan door douane- en keuringsformaliteiten. 'Onze bloemen moeten 's morgens vers in de Britse winkels arriveren. Dat wordt straks onmogelijk, de exporteurs kunnen ze niet naar de andere kant van de grens toveren', schetste hij de gevolgen.

Ook als er wel overeenstemming komt over een vrijhandelsakkoord, blijft de situatie zorgelijk. De Britse douane lijkt totaal niet voorbereid op de nieuwe omstandigheden. Waar de Nederlandse douane al 800 tot 900 nieuwe medewerkers aan het werven is, komen de voorbereidingen aan Britse zijde amper op gang.

Tienduizenden banen

'De Brexit kan ons exportschip laten zinken. Dat mag niet gebeuren', aldus Calon. 'Niet voor de boeren en tuinders, maar ook niet voor de tienduizenden banen die er van afhangen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer