Boeren+laten+hun+inzet+voor+weidevogels+zien
Nieuws
© Ruud Ploeg

Boeren laten hun inzet voor weidevogels zien

Niet alleen werd afgelopen maandag het weideseizoen officieel geopend, ook vraagt Duurzame Zuivelketen aandacht voor het weidevogelseizoen dat voor de deur staat. Dat gebeurt via de campagne 'Slimme Vogels'.

De organisatie wil namelijk meer aandacht voor de inspanningen van boeren om de weidevogels een thuis te bieden. Daarom introduceert Duurzame Zuivelketen de campagne 'Slimme Vogels'.

Groeiende groep

'We willen burgers laten zien wat boeren allemaal doen voor de weidevogels. Niet alleen de boeren die daar een vergoeding voor krijgen, maar alle boeren', zegt woordvoeder Onno van Eijk. Een groeiende groep melkveehouders probeert volgens hem namelijk wat te doen, variërend van een strookje gras laten staan, een stukje kruidenrijk grasland aanleggen of het sparen van nesten.

'Dat willen we zichtbaar maken, zowel bij de sector zelf als bij het Nederland publiek. Daarnaast zijn wij ervan overtuigd dat meer samenwerking en kennisdeling tussen mensen die zich inspannen voor boerenlandvogels, kan bijdragen tot een nog beter resultaat voor de boerenlandvogels. Met deze achtergrond is slimmevogels.net opgestart.'

Website en app

De campagne bestaat uit de website www.slimmevogels.net, waarop melkveehouders én andere betrokkenen vragen en praktische tips over zorg voor boerenlandvogels vinden en delen. Iedereen kan met een eigen profiel zichtbaar maken wat hij al doet. Burgers kunnen boeren 'liken'. Er is ook een Slimme Vogels-app.

Volgens Van Eijk staan er inmiddels 200 melkveehouders op de website die hun inzet voor de weidevogels delen met collega's en het publiek. Over twee weken volgt er meer informatie over de campagne en de mogelijke vervolgstappen.

'We denken bijvoorbeeld aan een actie 'Adopteer een weidevogel'. Hoe zoiets vorm moet krijgen wordt nog uitgewerkt', aldus de woordvoerder van 'Slimme Vogels'.

Vogelbescherming Nederland

Slimmevogels.net is een initiatief van de Duurzame Zuivelketen, waarin LTO Nederland en de Nederlandse Zuivelorganisatie Organisatie (NZO) samenwerken.

BoerenNatuur en Vogelbescherming Nederland zijn als kennispartner aangesloten bij dit initiatief. Aequator Groen & Ruimte en Imagro BV staan aan de lat voor de opzet en realisatie van slimmevogels.net.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer