Zuid%2DHolland+wil+rendabele+landbouw+met+weidevogel
Nieuws
© Archief

Zuid-Holland wil rendabele landbouw met weidevogel

Provincie Zuid-Holland laat onderzoeken hoe een rendabele landbouw samen kan gaan met kansen voor weidevogels. Hiervoor is deze week 1,5 miljoen euro uitgetrokken.

Dat is bedrag is mogelijk dankzij een bedrag van 6,3 miljoen euro dat in 2017 voor boerenlandvogels is gereserveerd. Het onderzoek naar kansrijke maatregelen om weidevogelbeheer in te passen in de bedrijfsvoering op landbouwbedrijven wordt uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut.

In Zuid-Holland gaat het Louis Bolk Instituut praktijkervaring opdoen met het realiseren van akkernatuur, een combinatie tussen toekomstbestendige landbouw en natuurontwikkeling.

Samenwerking

Voor dit project werkt het instituut samen met het Veenweide Innovatie Centrum, het lectoraat Weidevogels van Van Hall Larenstein en InHolland, en met adviesbureau PPP-Agro. De opgedane kennis wordt gedeeld met boeren, zodat het positieve effect op de weidevogelpopulaties zo groot mogelijk is. Het project start in 2018 en heeft een looptijd van drie jaar.

Verbeterplannen

De provincie zet naast de bestaande instrumenten ter behoud van de biodiversiteit zoals het beheer van het Natuur Netwerk Nederland en het agrarisch natuurbeheer in op integrale, gebiedsgerichte en praktijkgerichte verbeterplannen. Het voorstel van het Louis Bolk Instituut is een goed voorbeeld van een concreet en direct uitvoerbaar project met een positief effect op de weidevogelstand, stelt provincie Zuid-Holland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 13°
  50 %
 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
Meer weer