Vlaanderen+pakt+verspreiding+buxusmot+aan
Nieuws
© Koos Van Der Spek

Vlaanderen pakt verspreiding buxusmot aan

De buxusmot verspreidt zich in snel tempo over Vlaanderen. De vraatschade die de rupsen aanrichten, zorgt voor grote bezorgdheid bij buxusproducenten, -handelaars, -eigenaars en -verzorgers.

Het Instituut voor Landbouw- Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) start daarom samen met het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS), de sierteelt- en groenfederatie AVBS en Landelijke Gilden een monitorings-, beheersings- en sensibiliseringsproject.

Een correcte en efficiënte aanpak kan de plaag van de buxusmot onder controle houden. De kennis over de schadelijke exoot wordt voortaan beter ontsloten en er gebeurt nog extra onderzoek door ILVO en PCS. De buxusmot (Cydalima perspectalis) is een invasieve exoot die sinds enkele jaren voorkomt in Vlaanderen. Voorlopig blijven de regio's West-Vlaanderen en Haspengouw nog enigszins gespaard, maar de plaag rukt snel op.

Piekmomenten

Het zijn vooral de larven van de mot die voor problemen zorgen, met piekmomenten in april-mei, juli-augustus en september-oktober. Ze vreten aan het bladgroen en laten een dorre, onsierlijke struik achter. Doordat de schrik voor kaalgevreten struiken er flink in zit bij de Vlaming, hinkt de verkoop van buxusplanten achterop.

'Professionele verzorgers kunnen de plaag wel de baas, omdat ze over effectieve, weliswaar chemische bestrijdingsmiddelen beschikken. Maar voor particulieren en openbare besturen ligt dat moeilijker. Zij beschikken niet over de juiste kennis en hebben geen toegang tot dezelfde middelen', legt ILVO-onderzoeker Jochem Bonte uit.

Beheersing

Het onderzoek zal zich daarom in de eerste plaats richten op het vinden van een haalbare, efficiënte en bij voorkeur milieuvriendelijke beheersing voor elk type gebruiker. Eerst moet daarvoor meer kennis opgedaan worden over de opkomst en verspreiding van de mot.

ILVO en PCS zullen daartoe op twee geografisch verspreide locaties een seizoen lang twee populaties opvolgen. Van april tot en met oktober inspecteren ze wekelijks buxusplanten op de aanwezigheid van eitjes, larven, poppen, spinsels en schadesymptomen.

Bestrijding op maat

'Het tweede doel van dit onderzoek is particulieren en openbare besturen informeren over de beste bestrijding op maat. Daarom zal website sosbuxusmot.be, die is gelanceerd op 16 april, behalve informatie over de mot ook praktische tips bevatten', stelt Marleen Van der Velden van de Landelijke Gilden.

AVBS en Landelijke Gilden nemen dit deel van het project voor hun rekening. Uiteindelijk hopen zij op die manier van buxus opnieuw een aantrekkelijke tuinplant te maken, ook voor wie geen professionele verzorger kan inschakelen om de mot eruit te houden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer