Boomteelt+komt+met+eigen+middelenco%C3%B6peratie
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Boomteelt komt met eigen middelencoöperatie

De vakgroep Bomen en Vaste Planten van LTO wil namens de boomteeltsector een coöperatie oprichten voor het behoud van een effectief middelenpakket.

De boomkwekers en kwekers van vaste planten die lid zijn van LTO zullen op jaarbasis 50 euro bijdragen aan de coöperatie. Dat budget is in eerste instantie bedoeld om de functie van de coördinator effectief middelenpakket (CEMP) in de benen te houden.

Nu nog vervult ZLTO-beleidsmedewerker Peter van 't Westeinde deze functie. Maar het potje met voormalige PT-gelden waaruit hij betaald wordt, droogt op. 'We willen graag dat voor anderhalf tot twee dagen in de week een CEMP voor ons actief blijft', zegt vakgroepvoorzitter Henk Raaijmakers. 'Dat is noodzakelijk om voor de sector voldoende middelen beschikbaar te houden.'

Raaijmakers sprak gisteren over de op te richten coöperatie voor de gewasbescherming tijdens de landelijke Boomkwekersdag van LTO in Echteld. Hij vertelde daar dat de vakgroep ook in overleg is met andere boomtelersorganisaties voor deelname. Het gaat dan om de kwekers die verenigd zijn in Treeport Zundert, Greenport Boskoop en Tree Centre Opheusden (TCO).

Knelpunten oplossen

Raaijmakers legt uit dat een CEMP zich bezighoudt met de toelating van nieuwe middelen en verlengingen van bestaande middelen die belangrijk zijn voor de boomteelt. Verder moet de coördinator knelpunten oplossen op het gebied van gewasbescherming. Dat kan in de vorm van tijdelijke toelatingen of vrijstellingen.

Volgens Raaijmakers lijkt de bijdrage van de LTO-leden voldoende om een CEMP te betalen. 'Het extra budget dat de coöperatie via de andere organisaties binnenhaalt is te gebruiken om zelf de toelating van voor ons interessante zogeheten RUB-middelen te betalen.'

Het gebruik van middelen binnen de Regeling Uitzonderingen Bestrijdingmiddelen (RUB) loopt binnenkort op zijn eind. Deze middelen hebben voortaan een normale toelating nodig.

Toelating RUB-middelen

Raaijmakers benadrukt dat de leden van de coöperatie voorrang hebben bij het melden van knelpunten waarvoor oplossingen gewenst zijn. 'Ook overwegen wij om de specifieke RUB-middelen waarvoor wij de toelating in boomkwekerijgewassen betalen, alleen exclusief binnen de coöperatie te laten gebruiken.'

We gaan ervan uit dat er een coöperatie komt, stelt Raaijmakers vastberaden. 'Komende periode moet duidelijk worden in welke mate kwekers die geen lid zijn van LTO zich aansluiten. De eerste reacties zijn in elk geval bemoedigend.'

Weer

 • Dinsdag
  19° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 13°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 12°
  60 %
Meer weer