%27Open+grenzen+belangrijk+voor+de+boomteelt%27
Nieuws
© Eigen Foto

'Open grenzen belangrijk voor de boomteelt'

Boomkwekers zijn marktgerichte ondernemers. Zij hebben er alle belang bij dat de Europese grenzen open blijven, vindt voorzitter Marc Calon van LTO Nederland.

'Zonder export hebben we als Nederlandse landbouw twee derde van onze productiecapaciteit niet meer nodig. Het mestprobleem is dan in elk geval wel opgelost', stelt Calon.

De voorzitter van LTO Nederland was deze week uitgenodigd op de Boomkwekersdag in Echteld om zijn visie te geven op het landbouwbeleid en de rol van LTO als belangenorganisatie. Calon benadrukte daar dat zijn pleidooi voor open grenzen in Europa zeker van belang is voor een sector als de boomteelt.

'Jullie zitten er niet op te wachten dat het een halve dag duurt voordat een partij bomen eindelijk de grens kan passeren. Geen gedoe aan de grens en duidelijke afspraken over fytosanitaire aangelegenheden is Europees gezien in feite belangrijker dan het binnenhalen van een derogatie voor de aanvoer van mineralen.' De LTO-voorzitter verwijst daarmee naar de mogelijke gevolgen van de Brexit.

Pro-Europabeleid

Calon vertelt de boomkwekers dat het huidige kabinet het standpunt van LTO over de open grenzen steunt in het nieuwe regeerakkoord. Verder zegt hij blij te zijn dat ook in omringende landen het afgelopen jaar de verkiezingen overwegend gewonnen zijn door partijen die een pro-Europabeleid voorstaan.

Over de voorstellen voor het nieuwe Europese GLB-beleid verklaart Calon dat hij kan leven met het afschaffen van de hectaretoeslagen. 'Je kunt als ondernemer nu eenmaal niet alleen leven van subsidies. De resultaten moeten uit de markt komen.' Calon ziet liever dat de Europese landbouwgelden worden besteed aan innovaties of regelingen voor het afdekken van bedrijfsrisico's.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 12°
  60 %
Meer weer