Verbazing+over+%27oplossing%27+essentaksterfte
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Verbazing over 'oplossing' essentaksterfte

Boombeheerders, adviseurs en onderzoekers reageren verbaasd op een middel dat volgens een loonbedrijf zou werken tegen essentaksterfte. Dat schrijft de Boomkwekerij.

Roelofs Lemelerveld meldde op De Groene Sector Vakbeurs vorige week in Hardenberg dat zijn bedrijf 'de oplossing' tegen Chalara fraxinea op de markt gaat brengen. Het zou gaan om een biologische meststof die de schimmel uit zieke essen zou halen. Dit nieuws leidde op Twitter tot diverse reacties.

Volgens onderzoeker Paul Copini van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) in Wageningen lijkt het middel tegen essentaksterfte in theorie heel mooi. 'Want dat zou een bijdrage kunnen leveren aan het behoud van de es. Maar dit klinkt bijna te mooi om waar te zijn.'

Schimmel

Bij het CGN vragen onderzoekers zich af wat er precies is onderzocht. Hoe zijn ze tot de conclusie gekomen dat de schimmel uit de boom verdwijnt? 'We zijn er nog niet achter', zegt Copini. 'Maar het mooist is natuurlijk om op termijn weer essen te hebben die van nature tegen de schimmel zijn opgewassen. Daar blijven wij ons voor inzetten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 15°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  10 %
 • Zondag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer