Aardappelvoorraad fors groter dan voorgaande seizoenen

In absolute tonnen zijn er meer aardappelen afgeleverd dan vorig jaar. Toch is de aardappelvoorraad nog aanzienlijk en dat geldt vooral voor het aandeel vrij product.

Aardappelvoorraad+fors+groter+dan+voorgaande+seizoenen
© Nieuwe Oogst

Dit blijkt uit de voorraadinventarisatie die telersvereniging VTA onlangs uitvoerde bij 234 leden. In februari was van oogst 2017 ongeveer 33 procent afgeleverd. Het meerjarig gemiddelde voor het afleverpercentage op hetzelfde meetmoment is ruim 48 procent.

De absolute aardappelvoorraad van de deelnemers aan de inventarisatie is 36 procent groter dan vorig jaar en ligt ook flink hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Van de voorraad in opslag is 53 procent al verkocht. Dat aandeel was vorig jaar 67 procent. Het aandeel vrije aardappelen in opslag is daarmee beduidend hoger dan voorgaande seizoenen.

Kwaliteitsproblemen

VTA meldt naar aanleiding van de voorraadinventarisatie dat er in de bewaring de nodige kwaliteitsproblemen lijken te zijn. Voor dit seizoen is dit de tweede keer dat VTA de aardappelvoorraden bij een vaste groep aardappeltelers vaststelt. De derde en laatste inventarisatieronde volgt in april.

VTA heeft de deelnemers aan de voorraadmeting ook gevraagd wat de teeltplannen zijn voor komend seizoen. Daarop hebben 180 deelnemers hun te verwachten teeltareaal doorgegeven. Op basis daarvan kan worden afgeleid dat een daling van het aardappelareaal van 2,6 procent te verwachten is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer