Focus+onderzoek+erwinia+op+eerste+besmetting
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Focus onderzoek erwinia op eerste besmetting

De pootgoedsector wil binnen het Plan van Aanpak Erwinia in eerste instantie meer duidelijkheid over de manier waarop pootgoed besmet raakt door de erwinia-bacteriën.

Daarnaast moet uit vooral fundamenteel onderzoek duidelijk worden welke factoren invloed hebben op de mate van aantasting van erwinia. De focus van het Plan van Aanpak Erwinia is onlangs vastgesteld door de programmastuurgroep met daarin vertegenwoordigers van de pootgoedsector. Dit gebeurde op advies van deskundigen van Wageningen UR, keuringsdienst NAK en aardappelorganisatie NAO.

BO Akkerbouw besloot eind maart om uit oude reserves van het voormalige Productschap Akkerbouw een budget van 500.000 euro vrij te maken voor het Plan van Aanpak Erwinia. Het is de bedoeling om voor een periode van drie jaar een onderzoeksprogramma uit te rollen. Doel is uiteindelijk een effectieve beheersing van het probleem erwinia in met name pootgoed.

Hiaten in kennis

De stuurgroep concludeert na een analyse van actuele informatie dat er hiaten zijn in de fundamentele kennis over de levenscyclus en epidemiologie van de bacteriesoorten die de verschijnselen van erwinia veroorzaken. Deze kennis is van belang om goed onderbouwd te kunnen werken aan een integrale bestrijdingsstrategie.

Het projectidee van het Plan van Aanpak Erwinia is via BO Akkerbouw inmiddels ook ingediend als een PPS(publiek-private samenwerking)-voorstel bij de topsectoren. Dat biedt in elk geval de mogelijkheid tot een grotere inzet vanuit het bedrijfsleven en de pootgoedketen. Overigens is de voortgang van het Plan van Aanpak niet afhankelijk van de steun van de topsectoren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer