Akkerbouwsector+pakt+erwinia+aan
Nieuws
© Koos van der Spek

Akkerbouwsector pakt erwinia aan

Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw maakt budget vrij voor een Plan van Aanpak Erwinia voor een periode tot 2020.

Doelstelling is een effectieve beheersing van het probleem Erwinia spp. De geleden schade voor pootgoedtelers moet minimaal worden gehalveerd, vindt BO Akkerbouwer. Verder is het doel dat gebruikers van pootgoed voldoende handvatten krijgen om de bacterie-aantastingen goed te beheersen.

Een stuurgroep met vertegenwoordigers van LTO en NAV stelt voor de periode van 2017 tot 2020 jaarplannen op. De activiteit met betrekking tot het plan zullen bestaan uit onderzoek, monitoring, demonstratie, voorlichting, communicatie en projectorganisatie. Deskundigen van aardappelorganisatie NAO, Wageningen UR, keuringsdienst NAK en BO Akkerbouw ondersteunen de stuurgroep.

500.000 euro beschikbaar

Het Plan van Aanpak Erwinia wordt in eerste instantie gefinancierd vanuit overgedragen gewasfondsen pootaardappelen en consumptieaardappelen van het voormalige Productschap Akkerbouw. Daarmee is ongeveer 500.000 euro beschikbaar. Als meer budget nodig is dan zijn daarvoor middelen te gebruiken uit het verbindend verklaarde onderzoeksprogramma van BO Akkerbouw.

Het Plan van Aanpak Erwinia is na het Plan van Aanpak Aardappelmoeheid en het Plan van Aanpak Meloidogyne het derde grote project dat dankzij collectieve middelen in de akkerbouw aangepakt kan worden.

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer