Gecertificeerde Afrikaanse soja voor Nederlands varken

Zo'n tweeduizend sojaboeren uit Mozambique hebben hun landbouwmethoden verbeterd en kregen daarvoor begin dit jaar erkenning. Zij zijn de allereerste Afrikaanse boeren met RTRS-certificering. Ze kunnen daarmee duurzame soja telen voor Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) en Solidaridad.

Gecertificeerde+Afrikaanse+soja+voor+Nederlands+varken
© solidaridat

De varkenshouders van KDV leveren hun varkensvlees onder andere aan Nederlandse slagers en supermarkten. Die verwachten van hun vleesleveranciers dat ze bijdragen aan verantwoorde sojateelt.

Jaap de Wit van KDV: 'Nu de qua bedrijfsomvang kleine boeren gecertificeerd zijn, kunnen we hun RTRS-certificaten kopen. Onze retailklanten en de consumenten in hun winkels kunnen nu kiezen voor varkensvlees dat bijdraagt aan duurzame landbouwproductie in Afrika'.

Book&claim

De handel in RTRS gecertificeerde soja verloopt, net als bij groene stroom, volgens het book&claim systeem. Dat voorkomt dat er twee gescheiden markten ontstaan met alle bijkomende logistieke en milieukosten.

'Maar het gevolg van dat systeem is ook dat de meeste certificaten worden gekocht bij grote boeren in Brazilië en Argentinië die onze steun voor duurzame productie helemaal niet nodig hebben', zegt Gert van der Bijl, programmamanager soja van Solidaridad.

Grootste verschil

'Alleen RTRS-certificering is niet genoeg voor duurzaam veevoer. Voor een echt inclusieve keten moeten we investeren waar we het grootste verschil kunnen maken. Dat is op die plekken waar boeren zonder hulp nooit kunnen voldoen aan de eisen van RTRS. Die visie delen we met KDV', vervolgt Van der Bijl.

De Wit: 'De Mozambikaanse soja naar Nederland brengen is veel te kostbaar en ook niet nodig. In Mozambique is er een groeiende vraag naar soja voor veevoer en de boeren waarmee we samenwerken zetten hun soja dus af op de lokale markt. Nu hoeft Mozambique minder soja te importeren.'

Kostprijsverschil minimaal

'Onze varkenshouders voeren, net als alle andere, soja van de grote bulk die uit Latijns-Amerika naar Europa komt. Zo blijft het kostprijsverschil minimaal en kunnen we toch een bijdrage leveren aan duurzame sojateelt op plekken waar dat het meest nodig is', besluit De Wit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer