CZAV+verwacht+verdere+uitbreiding+Zeeuwse+sojateelt
Nieuws
© Twan Wiermans

CZAV verwacht verdere uitbreiding Zeeuwse sojateelt

Dankzij de steun van de provincie verwacht landbouwcoöperatie CZAV in Zeeland meer telers te kunnen interesseren voor de inzaai van sojabonen.

Zes telers met gemiddeld 4 hectare sojabonen namen afgelopen jaar deel aan het project Zeeuwse Soja. Volgens CZAV is er zeker interesse van meer telers om komend jaar over te stappen op de sojateelt. De steun van de Provincie Zeeland bestaat uit subsidie die vooral gebruikt wordt voor verdere kennisontwikkeling.

De resultaten van het project Zeeuwse Soja voor de jaren 2016 en 2017 zijn vandaag gepresenteerd. CZAV is bij het project betrokken vanwege de teeltbegeleiding en collectie en bewerking van de sojabonen.

Behandeling zaaizaad

In een persbericht meldt CZAV dat de teeltresultaten dit jaar nog tegenvallen. Dit wordt vooral veroorzaakt door een verkeerde behandeling van het zaaizaad en droge omstandigheden bij de inzaai.

De behandeling van sojazaad bestaat uit het enten van rhizobium-bacteriën. Dit versterkt de binding van stikstof en verhoogt daarmee de opbrengsten. Als positieve resultaten van het project noemt CZAV de ervaringen van telers met precisiezaai en de betere ziektebeheersing.

Eerder al is vastgesteld dat Zeeland een geschikt klimaat heeft voor sojabonen. Vanwege de temperatuur en hoge aantal zonuren zijn in theorie goede opbrengsten mogelijk. Groot voordeel is dat de teelt nauwelijks gewasbescherming of bemesting vraagt. In het bouwplan heeft het stikstofbindend gewas bovendien een positief effect op de volgteelten.

Potentiële afnemers

Op de markt is er weldegelijk interesse voor Zeeuwse soja. CZAV meldt dat in 2017 contact gelegd is met diverse potentiële afnemers. De algemene verwachting is dat de vraag naar plantaardige, gmo-vrije eiwitten de komende jaren flink gaat toenemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -1°
  25 %
 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
Meer weer