Maximale+residulimiet+sojaboon+kan+veranderen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Maximale residulimiet sojaboon kan veranderen

Voor sojabonen kan de maximale residulimiet gaan veranderen. Dat meldt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

De Europese Commissie heeft Bijlage I van Verordening (EG) 396/2005 bijgewerkt. Deze herziening wordt 1 januari 2018 van kracht.

Op dit moment geldt een maximale residulimiet (MRL) voor soja voor gebruik als droog te oogsten boon en ook als oliehoudend zaad. De eerste mag niet meer worden gebruikt, alleen de MRL van sojaboon als oliehoudend zaad. Hiervoor geldt een overgangstermijn voor twee jaar.

Verordening

Bijlage I bij de Verordening is gesplitst in twee delen. Deel A bevat de lijst van gewassen waarvoor MRL's gelden. In dit deel is met name de kolom gewijzigd met de definitie van het gewas waarvoor de MRL geldt.

Deel B bevat de lijst met vergelijkbare kleinere gewassen waarop dezelfde MRL's van toepassing zijn. In dit deel is een aantal kleine gewassen gehergroepeerd en geactualiseerd. Verder is voetnoot 1 van de bijlage - over het gebruik van MRLs bij vervoederbare gewassen - iets aangescherpt en zijn er een aantal extra voetnoten toegevoegd.

Toelatingshouders

Het Ctgb vraagt toelatingshouders voor hun bestaande toelatingen na te gaan of de MRL's het gebruik nog afdekken, doordat kleine gewassen in een andere hoofdgroep kunnen zijn ingedeeld met een mogelijk andere bijbehorende MRL. Zo nodig kunnen zij een wijzigingsaanvraag indienen.

Specifieke aandacht vraagt het Ctgb voor bestaande toelatingen in droog te oogsten bonen/sojaboon doordat hiervoor nu de MRL voor soja als oliehoudende zaad moet worden gebruikt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer