Centrum+voor+fenotypering+planten+krijgt+22+miljoen
Nieuws
© Wageningen University en Research

Centrum voor fenotypering planten krijgt 22 miljoen

Wageningen University & Research (WUR) gaat samen met de Universiteit Utrecht een nieuwe onderzoeksfaciliteit inrichten om de ontwikkeling van planten onder verschillende milieuomstandigheden te bestuderen. De faciliteit krijgt een budget van 22 miljoen euro.

Het Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre (NPEC), zoals de onderzoeksfaciliteit officieel heet, zal uit zes fysieke onderdelen bestaan: drie in Utrecht en drie in Wageningen. De Universiteit Utrecht maakt kleine ruimtes voor de bestudering van ecosystemen en gaat een serie kleine klimaatkamers bouwen om de wisselwerking tussen planten, omgeving en microben onder verschillende condities te onderzoeken.

De WUR gaat grote klimaatkamers en kascompartimenten inrichten voor genetisch onderzoek aan planten en gewassen onder verschillende groeicondities. Daarnaast ontwikkelt WUR een mobiele veldmodule en drones die buiten op het veld de effecten van de omgeving op de plant- en gewasontwikkeling bestuderen.

Ontwikkeling

'Van veel plantensoorten kennen we de DNA-volgorde en weten we hoe we ze goed kunnen laten groeien, maar we weten nog niet hoe de omgeving de ontwikkeling en opbrengst van verschillende variëteiten beïnvloedt', zegt hoogleraar erfelijkheidsleer Mark Aarts. 'Met NPEC kunnen we systematisch nagaan hoe planten reageren op signalen uit de omgeving, zoals ziekten en plagen, bodemleven, bewolking, regen en wind.'

De initiatiefnemers willen op deze manier de relatie tussen genen en omgevingsfactoren van modelsoorten en vele land- en tuinbouwgewassen nagaan. NPEC wordt een nationale faciliteit, toegankelijk voor zowel academische onderzoeksgroepen als het bedrijfsleven. Volgens Aarts is er al veel belangstelling voor onderzoek in deze grootschalige onderzoeksfaciliteit vanuit de plantensector.

Opbrengst

'Dit soort faciliteiten zijn heel erg nodig', zegt de hoogleraar. 'Als we meer voedsel willen produceren, met zo min mogelijk chemische middelen, dan moeten we veel beter snappen hoe de opbrengst van onze gewassen wordt gelimiteerd door stress en weersomstandigheden. En omgekeerd, hoe nieuwe variëteiten in combinatie met evenwichtige bodemflora kunnen leiden tot hogere gewasopbrengsten en gezondere ecosystemen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer