Platform+biedt+gereedschapskist+bij+plantenziektenherkenning
Nieuws
© Eigen Foto

Platform biedt gereedschapskist bij plantenziektenherkenning

Voor het eerst is er een totaaloverzicht van de verschillende technieken voor het tijdig opsporen, identificeren en monitoren van plantenziekten en -plagen. 'Je moet dit overzicht zien als een gereedschapskist.'

De experts van Wageningen UR hebben deze kennis samengevoegd in een infographic. Bedrijven die met diagnostiek van plantenziekten te maken hebben, kunnen zo precies zien welke techniek het beste bepaalde soorten schimmels, virussen, bacteriën of andere schadelijke organismen detecteert.

Betrouwbare diagnostiek staat aan de basis van de teelt en handel van een gezond gewas. Gezonde gewassen zijn essentieel voor een veilige en duurzame landbouw en dragen bij aan goede voeding en aan de kwaliteit van leven.

Opsporen

Belangrijke landbouwgewassen worden echter bedreigd door diverse plantenziekten en -plagen. Met betrouwbare diagnostische toetsen kunnen deze ziekten en plagen tijdig opgespoord, geïdentificeerd en/of gemonitord worden.

De infographic 'Detectieplatforms voor het opsporen van plantenziekten en –plagen' is gratis te downloaden en beschrijft naast 'werkpaardje' DAS-Elisa, de volgende technieken: Luminex, Nex Generation Sequencing (NGS), Lamp en TaqMan-PCR.

Bij elke techniek in de infographic wordt ingegaan op snelheid, locatie, gevoeligheid, specificiteit, kosten, aantal pathogenen per monster, aantal monsters per test, kwaliteit versus kwantiteit en kort samengevat, de meerwaarde van het platform.

Poster aan de muur

Peter Bonants, teamleider Biointeracties & Plantgezondheid: 'Je moet dit overzicht zien als een gereedschapskist. Onderzoekers kunnen deze poster aan de muur hangen en in één oogopslag zien welk platform het beste aansluit bij de detectie van een plaag of ziekte.'

Het overzicht is mogelijk gemaakt vanwege de jarenlange ervaring en kennis van onderzoekers bij Wageningen UR in diverse disciplines. 'Daarnaast beschikken wij over de meest geavanceerde apparatuur en combineren we kennis van de nieuwste technieken met klassieke diagnostiek en kennis over de plantenziekten en –plagen', zegt Bonants.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer