Helft+consumenten+is+voor+verrijkte+groente
Achtergrond
© Thierry Schut

Helft consumenten is voor verrijkte groente

Bijna de helft van de consumenten staat positief tegenover groente en fruit met extra vitaminen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR).

A
Consumenten kunnen steeds meer groente en fruit kopen dat verrijkt is met extra voedingsstoffen. Maar hoe kijken ze eigenlijk tegen deze producten aan? WUR nam de proef op de som en onderzocht hoe wordt aangekeken tegen tomaten met een dubbele hoeveelheid vitamine C, paprika's met extra vitamine B6 en aardbeien met twee keer zoveel vitamine C.

Uit het onderzoek blijkt grofweg dat bijna de helft van de consumenten de extra vitamines wel ziet zitten, waarbij de tomaat iets beter scoort dan de andere twee producten. Ruim 10 procent van de respondenten staat negatief tegenover dit soort producten en ruim 40 procent heeft een neutrale houding. 'Eigenlijk weet die laatste groep niet zo goed wat ze ervan moet vinden', zeggen de onderzoekers.

Veiligheid

De meningen over verrijking van groente en fruit lopen sterk uiteen van 'dit is de toekomst' tot 'dit moeten we niet willen'. Veiligheid is dan het belangrijkste discussiepunt. Er bestaat wantrouwen over hoe de stoffen in de het product terecht zijn gekomen en of het wel natuurlijke producten zijn.

Veiligheid is niet alleen een issue bij verrijkte groente en fruit. Dat er twijfels zijn over de veiligheid van voedsel blijkt ook uit de bredere vraag of consumenten groenten veilig, lekker, voedzaam of gezond vinden. Bijna 90 procent vindt groenten gezond, 86 procent vertelt groente voedzaam te vinden en 81 procent van de ondervraagden beoordeelt groenten als lekker. Met de stelling dat groente veilig is, is maar 58,8 procent het eens.

Voedingsstoffen

Het onderzoek heeft ook naar boven gebracht dat niet alle consumenten vertrouwd zijn met voedingsstoffen die groenten kunnen bevatten. Met de stelling dat groente vitamine C bevat, is 80 procent het eens. De helft van de consumenten meent dat groente vitamine D en E herbergt. Pakweg 50 procent zegt dat groenten ook gewasbeschermingsmiddelen bevatten.

Volgens WUR is bijna de helft van de consumenten geïnteresseerd in de voedingswaardetabel van een product. De aandacht richt zich vooral op suikers, gevolgd door zout en energie. Bij de aankoop van groente en fruit zouden ze, als er een voedingswaardetabel aanwezig was, vooral op de hoeveelheid suikers en vitaminen letten. Zout, energie en vezels zouden dan eveneens attentie krijgen.

De onderzoekers hebben consumenten ook de vraag voorgelegd of ze eigenlijk wel zitten te wachten op groente en fruit met extra voedingsstoffen. De stelling 'groente is al gezond, het hoeft niet nog gezonder' kreeg de steun van de helft. Zo'n 30 procent gaf een neutraal antwoord.

Op de vraag of de consumenten met voedingsstoffen verrijkte groenten gaan eten als zij die voedingsstoffen nodig hebben, bijvoorbeeld door een aandoening, gaf 40 procent een positief antwoord.

Nut

In de regel zijn consumenten positiever over groente en fruit met extra voedingsstoffen als ze het nut ervan zien, ze het product als minder risicovol zien, ze het product als vernieuwend beschouwen en ze in zijn algemeenheid positiever tegen groente staan.
Hoe de groente en fruit wordt verrijkt - rassen of teeltwijze - maakt de consument niet veel uit. Die heeft een licht positieve tot neutrale houding bij de verschillende teelten. Bij kweek onder ledlicht speelt wel de twijfel hoeveel energie daarvoor nodig is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  10° / 7°
  50 %
Meer weer