Dubbel+Drents+ziet+meer+ruimte+voor+streekproducten
Interview
© Vidiphoto

Dubbel Drents ziet meer ruimte voor streekproducten

Onder het motto 'Niet bij brood alleen' verkent het streeklabel Dubbel Drents naast ambachtelijke boerenbroden de vermarkting van asperges en veldbonen. 'Alle groenten en peulvruchten zijn welkom', zegt projectcoördinator Jan van Goor van Dubbel Drents.

Waarom kiest Dubbel Drents voor verbreding, naast de broden?

'We zien dat er ruimte is voor meer producten in het segment streekproducten, zolang je maar volume kunt bieden. In principe kunnen we alle primaire producenten in heel Drenthe helpen met het vermarkten van hun producten. We bieden hun een totaalpakket, van de verzorging van de uitstraling van het product tot de vermarkting zelf.'

In principe kunnen we alle primaire producenten in heel Drenthe helpen met het vermarkten van hun producten

Jan van Goor, projectcoördinator Dubbel Drents

Kunt u een voorbeeld geven?

'Een groepje Drentse aspergetelers klopte bij ons aan met de vraag of we hen konden helpen meer herkenbaar te worden en korter op de consument te zitten. Dat pakken we nu op via een groentesnijderij in Meppel en via Horesca, een regionale groothandel voor de horeca. Het product dat de telers overhielden, ging via The Greenery op de grote hoop. Dat kan beter en duurzamer door het in de regio te houden.'

Waarom is dat een goed voorbeeld?

'Het geeft goed aan wat we willen bereiken: de keten verkorten, waarde vermeerderen en besparen op veilingkosten. Het eindproduct is hetzelfde. Wel wordt het mooi en herkenbaar verpakt aangeboden als Dubbel Drents. Van Drentse telers voor Drentse consumenten. Wat van hier komt, smaakt echt tien keer lekkerder. Het is dan minder versneden, draagt meer bij aan de regionale economie en je hebt als afnemer/consument betere controle op het product.'

Wat is de kracht van Dubbel Drents?

'Samenwerken is het nieuwe concurreren. Zo kun je in voldoende volume voorzien en de productieketen verkorten. Vroeger liep dat via de afzetcoöperatie: je leverde als melkveehouder aan de melkfabriek en daar hield het op. Wij willen de hele keten bij elkaar brengen. Wat voor producten dat zijn, maakt dan niet zo veel uit. Als we er maar een markt voor kunnen creëren.'

Liggen de Dubbel Drents-producten binnenkort in Drentse supermarkten?

'Nee, dat ga je niet een-twee-drie redden. Wat wel perspectief biedt, is de zorgsector. Zorginstellingen hebben belang bij voedzame en gezonde producten en kopen steeds vaker regionaal in. Wij gebruiken die vraag uit de zorgsector als aanjager om de verschillende belangen in de agrarische afzetketen bij elkaar te brengen. Dat zal niet eenvoudig zijn, maar we moeten het wel doen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer