Samen+aan+de+slag+met+Flevolands+voedsel
Achtergrond
© Flevo Food

Samen aan de slag met Flevolands voedsel

Elkaar inspireren, de afzetketen korter maken en samen de agro- en foodsector meer bekendheid geven in de eigen regio. Zo vat voorzitter Martin Topper de doelstellingen samen van de pas opgerichte vereniging Flevo Food.

Volgens de akkerbouwer hebben ondernemers in Flevoland behoefte aan een breed horizontaal netwerk. 'De ketens zijn verticaal, productgericht, goedgeorganiseerd. LTO is er voor de belangenbehartiging rond de productieomgeving. In de keten spreek je elkaar wel, maar tussen de ketens is er onderling geen contact', constateert hij.

'Veehouders weten vaak nauwelijks hoe het er in de tuinbouw aan toegaat, of andersom. Terwijl je zo veel van elkaar kunt leren en we ook veel gemeen hebben, bijvoorbeeld in afzet en distributie. Het zou mooi zijn als via onze vereniging meer kruisbestuiving ontstaat.'

Visserij

Als het aan het zevenkoppige verenigingsbestuur ligt, wordt het ledenbestand daarom zo breed mogelijk. 'Graag zien we ook de visserij aanhaken.'

Wij hebben de consument zo veel moois te bieden

Martin Topper, voorzitter vereniging Flevoland Food

Topper ziet de vereniging Flevo Food vooral als een netwerkorganisatie die de verbinding kan vormen tussen agro- en foodsector, retail en catering, onderwijs, provincie en Flevolandse gemeenten. 'De provincie heeft bijvoorbeeld behoefte aan één aanspreekpunt om initiatieven bij onder te brengen.'

Consument

Daarnaast ziet de voorzitter van de vereniging Flevo Food dat boeren en tuinders in Flevoland en de spelers verderop in de keten vooral druk zijn met de afzet in binnen- en buitenland. De consument in de directe omgeving wordt eigenlijk overgeslagen. 'Ik weet het uit eigen ervaring. Mijn marketing en afzet zijn vooral gericht op buitenlandse afnemers of partijen in de Nederlandse retail, niet op Flevoland zelf.'

Aan de andere kant komt de consument uit pakweg Dronten, Emmeloord of Lelystad ook niet of nauwelijks op een agrarisch bedrijf, stelt Topper vast. 'Terwijl het voor het maatschappelijk draagvlak juist goed is om de consument in je directe omgeving bij je activiteiten te betrekken.'

Regionale afzetketens

Om die binding met de omgeving te vergroten, wil het verenigingsbestuur regionale afzetketens stimuleren. 'De producten die in de Flevolandse supermarkten liggen, komen overal vandaan, terwijl hier in de regio zo veel moois wordt gemaakt', aldus de voorzitter.

De vereniging is al begonnen een eigen Flevolands label te ontwikkelen dat in de toekomst kan uitgroeien tot een streekmerk. Topper denkt dat dit bijdraagt aan de bekendheid van de provincie als agrarische productieregio.

Parma

'Hoe wil je dat mensen ons onthouden? Als je ziet hoe dat in Noord-Italië rond Parma is georganiseerd. Daar worden verschillende producten als ham, kaas en wijn onder één noemer gepresenteerd.'

De aanmeldingen van ondernemers stromen intussen binnen. Het verenigingsbestuur verwacht uiteindelijk zo'n drie- tot vierhonderd Flevolandse bedrijven voor het initiatief te kunnen interesseren.

Hoger niveau

'We willen zeker vier bijeenkomsten organiseren per jaar, twee excursies en twee bijeenkomsten met sprekers. Deelnemers moeten zich er prettig voelen en er wat van opsteken. Iedereen moet kunnen nemen en geven om samen op een hoger niveau te komen.'

Topper kijkt intussen met een schuin oog naar de Floriade in 2022 in Almere. 'Het zou mooi zijn als we ons daar breed kunnen profileren.' Woensdag presenteert de vereniging zich aan alle Flevolandse voedselondernemers op een startbijeenkomst vanaf 14.30 uur aan de Meerkoetenweg 9 in Lelystad.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  20 %
 • Maandag
  9° / 4°
  50 %
 • Dinsdag
  12° / 6°
  50 %
Meer weer