De+Proefschuur+kijkt+verder+dan+supermarkt
Interview
© Wim van Vossen

De Proefschuur kijkt verder dan supermarkt

De Proefschuur op Voorne-Putten levert sinds kort aan vijf supermarkten op het eiland. De coöperatie van vijftig boeren en tuinders haalde via aandelen van leden het benodigde startkapitaal van 150.000 euro binnen. Ze wil haar pijlen ook richten op cateraars in de haven van Rotterdam, geeft voorzitter Arnout den Ouden aan.

Waarom bent u met De Proefschuur begonnen?

'We willen uit de korte keten meer marge halen. We vinden het bovendien belangrijk dat we meer met ons product bezig zijn en dat we trotser op de producten kunnen zijn. De producten komen uit de anonimiteit. Na een bijeenkomst van LTO Noord zijn wij met zijn vieren bij elkaar gaan zitten hoe we met de korte keten aan de slag konden gaan. Dat heeft uiteindelijk drie jaar gekost.

Naast de belevering van supermarkten kijken we naar ons achterland, de horeca en cateraars in de haven van Rotterdam

Arnout den Ouden, voorzitter De Proefschuur

'Naast de belevering van supermarkten kijken we naar ons achterland, de horeca en cateraars in bijvoorbeeld de haven van Rotterdam. Onze keiharde eis blijft dat de producten op Voorne-Putten worden geteeld.'

Hoe lastig was het om supermarkten over te halen om uw producten af te nemen?

'Dat lag voor de ene supermarkt wat ingewikkelder dan voor de andere. Maar supermarkten willen anders zijn dan de rest. Producten die direct van de boer komen, lagen nog niet in hun schappen. Ons grote voordeel is dat we versere producten hebben dan de rest van de afnemers.

'Veel agrarische ondernemers willen leveren aan de supermarkt. Het probleem is dat je een partij met maar enkele verschillende producten bent. Dat is een te grote rompslomp voor de supermarkten. Met deze samenwerking lukt het ons als boeren en tuinders wel om onze producten in de schappen van de supermarkten te krijgen. En het mooie van Voorne-Putten is dat we alle sectoren bij elkaar hebben op een relatief kleine oppervlakte.'

Waar gaat uw aandacht op dit moment naar uit?

'We kijken hoe we de verpakkingslijn gaan inrichten. Dat is nog lastig. De verpakkingslijn die supermarkten gebruiken, zijn vooral geschikt voor grote volumes. Supermarkten eisen verpakte producten voor de herkenbaarheid. Wij weten het verschil wel tussen tomaat a of b, maar een caissière heeft geen idee.'

Gaat u de samenwerking met andere partijen dan retailers aan?

'We willen begin volgend jaar een bijeenkomst houden voor onder anderen koks en groentechefs. Koks weten dingen die boeren niet weten en andersom. Zij moeten uiteindelijk werken met de producten van ons bedrijf.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  8° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  6° / 2°
  60 %
 • Donderdag
  6° / 1°
  70 %
Meer weer