'Natuurplan economisch te wankel'

Aan de natuurplannen voor de noordrand van de Krimpenerwaard kleven te veel onzekerheden om er economisch verantwoord te kunnen blijven boeren. Die mening is de lokale LTO Noord-afdeling toegedaan.

%27Natuurplan+economisch+te+wankel%27
© Dirk Hol

Woensdag legde de gemeente Krimpenerwaard het voorontwerp bestemmingsplan Natuurgebieden Veenweiden Krimpenerwaard ter inzage. Hierop kan tot en met 22 mei worden gereageerd.

Het nieuwe bestemmingsplan voorziet in de inrichting van een zone met natuur en natuurinclusieve landbouw die de Krimpenerwaard in noord-zuidrichting doorsnijdt, vanaf de Lek via het Loetbos, langs de noordrand naar Haastrecht.

Boeren van wie het bedrijf in de nieuwe natuurzone ligt, kunnen op deze plek zelf aan de slag met natuurbeheer. De gronden van agrariërs die niet willen meewerken aan de natuurplannen, worden aangekocht.

Het is wel essentieel dat er een eerlijke prijs voor de bedrijven wordt betaald

Cees Verhagen, voorzitter LTO Noord

Sceptisch over perspectieven

LTO Noord is uiterst sceptisch over de agrarische perspectieven voor de blijvers in het gebied dat bij elkaar zo'n 2.000 hectare behelst. 'We vragen ons ernstig af of er voor een boer nog wel een fatsoenlijke boterham valt te verdienen, gezien de vergaande natuurmaatregelen die op termijn worden getroffen', zegt voorzitter Cees Verhagen.

Hij doelt daarbij met name op het hoge waterpeil dat de inrichters van het gebied voor ogen staat. 'Daarnaast mag er amper nog mest worden gebruikt. Dat betekent dat de opbrengsten per hectare flink omlaag gaan. In hoeverre dat door beheervergoedingen kan worden gecompenseerd, is totaal onduidelijk. Welke bank wil zulke bedrijven blijven financieren?'

Boeren uitkopen

Zo'n tweederde van de grond in de zone is al in eigendom van de overheid. 'Voor het totale project schijnt zo'n 100 miljoen euro beschikbaar te zijn', zegt Verhagen. 'De overheid lijkt nu wel snel te willen doorpakken, dat is positief voor diegenen die willen vertrekken. Sommigen zitten al jaren in grote onzekerheid. Het is wel essentieel dat er een eerlijke prijs voor de bedrijven wordt betaald. Dat geldt zowel voor de gronden als voor alle bebouwing.'

Het nieuwe natuurgebied wordt vooral geschikt gemaakt voor weidevogels, maar ook voor andere typerende dieren en planten voor het veenweidegebied. 'Minder bemesting betekent ook minder bodemleven, waardoor weidevogels op termijn wegblijven', voorspelt Verhagen.

Het hoge waterpeil moet er ook voor zorgen dat de bodemdaling wordt geremd. Eind 2021 moet de natuurzone zijn aangelegd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer