Reageren op natuurzone Krimpenerwaard mogelijk

Gemeente Krimpenerwaard heeft woensdag het voorontwerp bestemmingsplan Natuurgebieden Veenweiden Krimpenerwaard ter inzage gelegd. Tot en met 22 mei kan er op worden gereageerd.

Reageren+op+natuurzone+Krimpenerwaard+mogelijk
© pim Mul

Het nieuwe bestemmingsplan 'Natuurgebieden Veenweiden Krimpenerwaard' voorziet in de inrichting van een zone met natuur en natuurinclusieve landbouw. Deze doorsnijdt de Krimpenerwaard in noord-zuid richting, vanaf de Lek via het Loetbos langs de noordrand naar Haastrecht.

Boeren van wie het bedrijf in de nieuwe natuurzone ligt, kunnen op deze plek zelf aan de slag met natuur. Natuurbeheer wordt dan onderdeel van hun bedrijfsvoering. De grond van agrariërs die niet mee willen werken aan de natuurplannen, wordt aangekocht.

Waterpeil

Naast het voorontwerp bestemmingsplan zijn de concept natuurinrichtingsplankaarten en de concept peilvoorstellen in te zien. In deze plannen zijn te zien is welk type natuur waar komt, hoe het bestemmingsplan eruit komt te zien en wat er met het waterpeil gaat gebeuren. Vanaf eind augustus start de formele inspraakprocedure over de plannen bij de gemeente en het hoogheemraadschap.

Weidevogels

Het nieuwe natuurgebied wordt vooral geschikt gemaakt voor weidevogels, maar ook voor het veenweidegebied typerende dieren en planten. De zone gaat onderdeel uitmaken van het Natuurnetwerk Nederland. In de Krimpenerwaard wordt naar verwachting hiermee ook de bodemdaling geremd, doordat bepaalde stukken grond natter blijven. Eind 2021 moet de natuurzone zijn aangelegd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer