Lely+lanceert+nieuwe+melkrobot+en+voerschuif
Nieuws
© pieter Stokkermans

Lely lanceert nieuwe melkrobot en voerschuif

Met de nieuwe Lely Astronaut A5 melkrobot en de Juno-voerschuif lanceerde Lely dinsdag op haar hoofdkantoor in Maassluis twee noviteiten.

De Astronaut A5 kent een hele nieuwe opzet. Zo wordt de arm niet met lucht, maar elektrisch aangedreven. Dit levert een energiebesparing op. Lely zelf noemt de arm hybride, omdat deze middels luchtdruk wordt gestabiliseerd. De balans in de arm maakt deze met weinig energie verplaatsbaar. Ook herstelt de arm zich sneller na een calamiteit, zoals wanneer een koe die de arm wegtrapt.

Eveneens kan de arm 30 procent sneller aansluiten dan de vorige variant, de A4. Overigens zijn er veehouders die hier niet voor kiezen, het kost tijd voordat een koe de melk laat schieten.

Minder kosten

Verder is het verbruik van water en reinigingsmiddel omlaag geschroefd, zonder dat dit ten koste gaat van de melkkwaliteit. Daarnaast is de indeling aangepast, zodat de Astronaut gemakkelijk is te onderhouden en de onderhoudskosten lager zijn. Ook maakt de nieuwe software de bediening gemakkelijker.

Optillen

De andere noviteit op de Lely Future Farm Days, deze week in Maassluis is de nieuwe Juno voerschuif. Deze kan het schuifdeel optillen, waardoor ook hellingen en drempels zijn te nemen. Verder zorgt dit voor minder slijtage en vervuiling van de zogenaamd''r'' onderweg.

De Juno kan de rok laten zakken in een linker en een rechter duwpositie. Het deel wat niet voor het aanschuiven wordt benut, blijft zo van de grond.

Ook kan de schuif via bluetooth elektrische deuren openen en sluiten, waardoor deze op meerdere plekken kan schuiven, bijvoorbeeld in verschillende stallen. Verder bepaalt de Juno op basis van de druk van het voer de afstand tot het voerhek. Ook hier zorgt vernieuwde software voor meer bedieningsgemak.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer